N-VA wil dat Oekraïense vluchtelingen die naar ons land komen zich verplicht moeten inschrijven bij de VDAB. In een persbericht pleiten Vlaamse parlementsleden Axel Ronse en Maaike De Vreese er voorts voor die vluchtelingen geen automatisch recht meer te geven op een leefloon en vragen ze dat er meer aandacht gaat naar het Nederlands.
N-VA pleit voor verplichte inschrijving Oekraïense vluchtelingen bij VDAB
De federale regering besliste eerder om mensen die gevlucht zijn van de oorlog in Oekraïne een beschermd statuut toe te kennen. Daar hoort ook het recht op financiële ondersteuning, zoals een leefloon, bij.
Uit cijfers waarmee N-VA vrijdag komt blijkt dat er in België 61.999 tijdelijke beschermingscertificaten zijn uitgereikt aan Oekraïners. Daarvan verblijven er ongeveer 37.200 in Vlaanderen. Van hen krijgen 29.116 mensen een equivalent leefloon, ofwel 78 procent. Bij die 37.200 zitten ook ouderen en kinderen.
"Zelfs maanden na de eerste vluchtelingenstromen uit Oekraïne blijkt dat het overgrote deel van de Oekraïense vluchtelingen niet werkt", zeggen Ronse en De Vreese. Volgens N-VA loopt door het recht op leefloon de begeleiding naar de arbeidsmarkt spaak en is het Belgische beleid onvoldoende activerend. Beide Vlaamse parlementsleden komen daarom vrijdag met vier maatregelen om de Oekraïense vluchtelingen te activeren.
Geen recht op leefloon
De eerste is dat de vluchtelingen geen recht meer zouden hebben op een leefloon, maar enkel op bed, bad en brood. De tweede is een verplichte inschrijving bij VDAB. Volgens N-VA hebben slechts 6.298 Oekraïners zich tot nu toe vrijwillig bij VDAB ingeschreven, waarvan er vandaag 1.290 aan de slag zijn.
"We verwachten dat VDAB een belangrijkere rol speelt om de Oekraïense vluchtelingen te begeleiden naar werk. Maar dan moeten zij verplicht worden om zich in te schrijven bij VDAB. Pas dan kan er in samenspraak met het OCMW systematisch een traject naar werk worden opgestart met begeleiding, coaching en opleiding", zegt Ronse. Die pleit er ook voor het leefloon afhankelijk te maken van de activeringsbereidheid en de effectieve stappen naar werk.
Een derde maatregel is dat de VDAB een traject op maat uitwerkt. We vragen een plan waarbij iedereen snel en doelgericht wordt gescreend, luidt het. N-VA wil ook dat er waar mogelijk, en in samenwerking met de Oekraïense autoriteiten, snel wordt overgegaan tot de erkenning van diploma's.
De partij pleit tot slot om voldoende in te zetten op de kennis van het Nederlands. "Er is een brede waaier aan mogelijkheden om het Nederlands te leren, bijvoorbeeld via taallessen en taalcoaching op de werkvloer, afgestemd op de vereisten voor de job. Wie aan de slag is, kan al doende de taal leren", aldus nog Vlaams parlementslid Maaike De Vreese.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , VDAB , Oekraïens , N-VA