N-VA wil Brusselaars verplichten te kiezen tussen types sociale bescherming

EDB
© BRUZZ
14/03/2018

Het aantal Brusselaars dat is aangesloten bij de Vlaamse zorgverzekering is in tien jaar tijd met bijna een kwart gedaald. Om de dalende trend tegen te gaan, worden woensdag verschillende opties besproken in het Vlaams Parlement. N-VA wil Brusselaars verplicht laten kiezen, andere partijen wachten liever op een echt Brusselse verzekering, of pleiten ervoor om de Vlaamse verzekering via een campagne bekender te maken.

De N-VA wil Brusselaars verplichten te kiezen tussen de Vlaamse Sociale Bescherming, de sociale bescherming van de GGC of een Franstalige verzekering. "Mijn voorstel is gelijklopend met wat vandaag al bestaat op het vlak van onderwijs in Brussel. Daar kiezen ouders ook voor een Franstalige of Vlaamse school," zegt Vanlouwe.

Hannelore Goeman (SP.A) is daar resoluut tegen, net als Brussels parlementsleden Khadija Zamouri (Open VLD) en Arnaud Verstraete (Groen). "Aan de verschillende systemen zijn andere sociale rechten verbonden," verklaart Goeman. “Dat zou ervoor zorgen dat we een zorg op twee snelheden krijgen."

Eengemaakte Brusselse verzekering

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GCC) onderzoekt de mogelijkheden voor een eigen zorgverzekering voor alle Brusselaars, de zogenaamde autonomieverzekering. Voorlopig is echter niet duidelijk of die optie financieel haalbaar is. Goeman wacht liever de resultaten van de studie af in plaats van Brusselaars verplichten te kiezen.

Vlaams parlementslid voor Brussel Joris Poschet (CD&V) ziet die Brusselse verzekering niet zitten. Hij wil zo min mogelijk verschillen tussen Nederlandstaligen die in Brussel wonen en Nederlandstaligen die in Vlaanderen wonen. "Een systeem met een verplichte, afzonderlijke zorgverzekering voor alle Brusselaars, willen we dus niet,” aldus Poschet.

Poschet pleit ervoor om het systeem zoals dat nu bestaat grotendeels te behouden, en in te zetten op een communicatieoffensief. Een campagne moet de verzekering bekend maken bij Brusselaars en duidelijk maken wat die concreet voor hen kan betekenen.

Sociale bescherming

De Vlaamse Sociale Bescherming is een verzekering voor mensen die zorg nodig hebben die niet strikt medisch is. In Brussel ben je, in tegenstelling tot in Vlaanderen, niet verplicht aangesloten. Dat laat zich voelen. Het aantal mensen dat in Brussel aangesloten is bij de Vlaamse Sociale Bescherming, daalde van 55.607 in 2006 naar 42.831 in 2016.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Vlaams parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni