Na één jaar corona zijn er in Brussel 1.974 extra overlijdens. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het gaat om een stijging van 22 procent in Brussel. In de rest van het land was er een toename van 17 procent te zien.
Na 1 jaar corona: bijna 2.000 extra overlijdens in Brussel
Sinds de start van de coronacrisis zijn er in totaal 127.224 mensen overleden. Dat zijn 18.000 doden meer dan gemiddeld. In Brussel is het oversterftecijfer met een stijging van 22,2 procent nog hoger dan in Vlaanderen (stijging van 15 procent) en Wallonië (+20 procent).
In de cijfers van Statbel zijn drie pieken te zien, waarvan een in april en een in november. Die vallen samen met de eerste en tweede coronagolf in ons land. "Van bij het begin van de epidemie lopen de cijfers van oversterfte bijna volledig gelijk met die van het aantal overlijdens aan COVID-19", zegt statisticus Patrick Lusyne van Statbel aan VRT. Een kleinere piek vond plaats in augustus. Ons land werd op dat moment getroffen door een hittegolf, iets wat de piek in mortaliteitscijfers wellicht heeft veroorzaakt volgens Statbel.
Van 6 procent tot 63 procent in Brusselse gemeenten
In Koekelberg ligt het oversterftecijfer het laagste (5,8 procent), samen met Etterbeek (8 procent). Gemeente Sint-Agatha-Berchem lijkt opvallend hard getroffen te zijn met een oversterftepercentage van 63,3 procent. VUB-demograaf Patrick Deboosere verklaart in De Standaard dat dit te maken heeft met een uitbraak in een woonzorgcentrum: “Tijdens de eerste golf stonden de voorzorgsmaatregelen nog niet op punt. In een kleine gemeente zoals Sint-Agatha-Berchem valt zo‘n uitbraak dan altijd op in de cijfers.”
Sint-Agatha-Berchem wordt gevolgd door Sint-Lambrechts-Woluwe, dat een oversterfte heeft van 29,8 procent, Oudergem (28,6 procent) en Anderlecht (26,6 procent). Hoewel Sint-Joost-ten-Node een van de dichtstbevolkte gemeenten is van het land en vaak in de top drie van hoogste besmettingsaantal zit in Brussel, blijft het oversterftepercentage daar op 15,3 procent.
Uit een onderzoek van de Socialistische Mutualiteiten was in oktober vorig jaar al gebleken dat vooral in Brussel de lage sociale klasse hard is getroffen door de oversterfte door Covid-19. Ook dan was de oversterfte in ons land al het duidelijkst in de hoofdstad.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Oversterfte door covid