Reizen wordt sterk afgeraden en wie terugkeert, moet een week in quarantaine. Toch staan veel expats op het punt om Brussel voor even te verlaten om kerst en nieuw met hun familie te kunnen vieren. Drie buitenlandse Brusselaars vertellen waarom.
Naar het thuisland voor Kerstmis: deze expats vertrekken toch
Guiseppe* (41) vertrekt woensdag naar Trentino, Italië
“Italië heeft deze week enkele nieuwe maatregelen genomen, dus ik mag enkel binnen met een negatieve Covid-test. Daar heb ik snel een afspraak voor kunnen boeken online, er is in Brussel zelfs een testcentrum specifiek voor reizigers. Dus eens ik de resultaten heb, kan ik vertrekken. Ik ga van komende woensdag tot 4 januari.
“Het zorgt natuurlijk allemaal voor wat meer druk, maar als je erover nadenkt is het risico niet veel groter dan tijdens de zomermaanden toen alles nog open was. En toen was ik ook al hyper-voorzichtig. Ik denk dat er altijd een potentieel risico is, maar zolang je een mondmasker draagt, je handen ontsmet en afstand houdt, zie ik niet in wat er nu anders zou zijn dan tijdens de zomer. Ik ga in Italië enkel mijn moeder, broer en zus zien.
'Het is echt niet zo makkelijk om één andere persoon te vinden die enkel jou wil zien tijdens de feestdagen. Dus ofwel zou ik hier alleen zitten, ofwel ging ik naar huis'
“Soms zeggen mensen dat ik niet zou moeten vertrekken. ‘Denk aan de anderen’, zeggen ze dan. Ik begrijp dat, maar ik denk ook dat mensen in mijn situatie, die hier alleen wonen, niemand anders hebben. De overheid zegt dat je maar één persoon mag zien tijdens de feestdagen. Wel, wie ga ik vragen? Iedereen heeft al een eigen bubbel. Het is praktisch gezien echt niet zo makkelijk om één andere persoon te vinden die enkel jou wil zien tijdens de feestdagen. En voor zover ik weet gaan minstens acht op de tien expats naar huis, of toch van de mensen die ik ken. Dus ofwel zou ik hier alleen zitten met kerst, ofwel ging ik naar huis. Ik denk dat de overheid daar niet goed over heeft nagedacht.
“Voor mij is het reizen ook eenvoudig. Wie een gezin heeft, moet met meer rekening houden. Maar ik werk toch sowieso thuis en kan mijn boodschappen online bestellen. Een week in quarantaine, dat zal wel meevallen. Het is geen hele maand, hé.”
Kasia* (27) vertrekt op kerstdag naar Jaroslaw, Polen
“Ik vertrek op 25 december en kom drie dagen later al terug. Normaal gezien zou ik dat zeker niet doen, maar ik ben getuige op een trouw en de bruid weigerde om het feest te annuleren. Ze is als een zus voor mij, dus ik vind het belangrijk dat ik er ben.
“Aangezien ik er dan toch ben, ga ik ook mee Kerstmis vieren met haar gezin. In Polen mag je vijf extra gasten vragen en zij zijn thuis met zes, dus ik veronderstel dat we met elf zullen zijn. Dat wordt zeker en vast aangenaam, want ik mis het Poolse eten. Het is een heel fijn idee om samen een lekker Pools kerstmaal te kunnen eten. Op de trouw zullen we wel met meer zijn, met zo'n vijftig man. Dat is eigenlijk illegaal.
'Expats denken dat de Belgen de regels zelf zullen breken door met meer dan vier personen samen te komen'
“Ik lees op heel veel Poolse fora dat de meerderheid van de mensen vertrekt voor de feestdagen, zeker 60 of 70 procent. Dat hoor ik ook in mijn eigen vriendenkring. We moeten in Polen geen negatieve test voorleggen en moeten niet in quarantaine. Wie niet gaat, doet dat meestal omdat er thuis oudere mensen wonen. Ik merk op die fora ook veel kritiek tegen de Belgische overheid. De expats denken dat de Belgen toch de regels zullen breken door met meer dan vier personen samen te komen. Ze zijn dus pissed dat de Belgen Kerstmis wel met hun dierbaren kunnen vieren, terwijl zij dat niet mogen door allerhande reisbeperkingen en quarantaines.
“Voor mij is de quarantaine achteraf geen groot probleem. Ik moet hoe dan ook tot eind januari telewerken. Wat ik wel nergens terugvind, is wat mijn Belgische vriend moet doen. Hij gaat niet mee naar Polen, maar we wonen hier samen dus ik veronderstel dat hij net als ik een week thuis zal moeten blijven. Ik vond nergens een antwoord op die vraag.”
Aida (48) reist met haar gezin drie weken naar Barcelona, Spanje
“Ik woon en werk al vijftien jaar in Brussel, en elke kerstvakantie ga ik met mijn gezin naar Barcelona. Het is voor mij onvoorstelbaar om hier te moeten blijven. Mijn ouders wonen daar, mijn zus en onze vrienden. Onze vliegtickets lagen dus al sinds februari vast.
'Op de Europese school krijgen alle leerlingen tot 18 januari afstandsonderwijs. De school gaat ervan uit dat veel kinderen in het buitenland zullen zijn geweest'
“We vertrekken op 23 december naar daar en we blijven tot 7 januari. De kinderen missen dan inderdaad meer dan een week school door de quarantaine, maar voor mijn oudste is dat alvast geen probleem. Op de Europese school krijgen alle leerlingen van het secundair tot 18 januari afstandsonderwijs. De school gaat ervan uit dat veel kinderen in het buitenland zullen zijn geweest. (Lees verder onder de foto)
“In Spanje zullen we met vrienden en familie enkel op straat afspreken. Een kerstfeest hebben we niet gepland. Normaal gaan we op restaurant, dat zou dit jaar veel te gevaarlijk zijn. We hebben ook het voordeel dat we een eigen woning in Barcelona hebben. Ik heb Franse vrienden in Brussel die bewust niet naar huis gaan omdat ze dan bij hun familie zouden moeten logeren. Maar via mijn werk, als tolk in de Europese instellingen, ken ik heel wat Spanjaarden en zeker de helft gaat naar Spanje tijdens de vakantie.
"Er wordt ook al rekening mee gehouden op het werk. We kunnen in januari georganiseerd telewerken. Hoe ik de quarantaine voor mijn jongste kinderen zal oplossen, dat weet ik nog niet. Ik heb ook nog niet opgezocht wanneer ik getest moet worden. We zullen het dan wel zien. En mijn boodschappen? Goede vraag. Misschien moet ik dat aan de buren vragen.”
* Guiseppe en Kasia wilden anoniem blijven.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , expats , kerstvakantie , reisbeperkingen coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.