Nieuw RAC verdeelt Brusselse meerderheid

© brusselnieuws.be
25/09/2012
De Brusselse gemeenteraad heeft maandagavond het herziene Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) voor de Pachecowijk goedgekeurd. Groen-raadslid Bruno De Lille, nochtans lid van de meerderheid, stemde tegen. Hij vindt de plannen niet ambitieus genoeg.

Het BBP voor de Pachecowijk omhelst onder meer het nieuwe project voor het Rijksadministratief Centrum (RAC). Dat is al enkele jaren een bron van discussie tussen Stad en Gewest. In het oorspronkelijke plan van de stad stonden onder meer twee opvallende woontorens verwerkt.

Het Gewest vond die torens echter te hoog, waarna ze tot een compromis kwam met de Stad. De torens werden afgetopt en het project aangepast. Dat leverde dan weer protest op van de bewoners rond de Congreskolom. Zij vrezen dat de aangepaste plannen hun uitzicht zullen ruïneren en hielden vorige maand al een interpellatie in de gemeenteraad, waardoor de stemming al eens moest uitgesteld worden.

In de nieuwe plannen wordt er 10.000 vierkante meter minder ruimte voorzien. In totaal mag er nu 143.500 vierkante meter ontwikkeld worden op de site. Zeker 50.000 vierkante meter moeten woningen zijn. Verder is er nog plaats voor 16.500 vierkante meter kantoren bovenop de 65.000 vierkante meter die naar de nieuwe burelen van de federale politie gaan. Er mag tussen de 5.000 en 8.000 vierkante meter handelsruimte gecreëerd worden. Er moet ook een school en een crèche komen.

'Op maat van de projectontwikkelaar'
Naast de verzamelde oppositie (MR, Open VLD, FDF en Ecolo) stemde ook Groen-raadslid Bruno De Lille tegen de plannen, hoewel zijn partij deel uitmaakt van het stadsbestuur. De Lille vindt dat de plannen te weinig ambitieus zijn. "Het oorspronkelijke plan wou een link tussen boven- en benedenstad leggen", zegt hij aan brusselnieuws.be. "Daar blijft nu nog maar weinig van over. De plannen zijn op dat gebied veel vager. Ze lijken wel op maat van de projectontwikkelaar geschreven."

Ook de komst van de politie baart De Lille zorgen. "Daardoor bestaat het risico dat de gebouwen meer afgesloten worden. Dat is net een van de oorzaken waarom het er nu zo desolaat is. Er moet een verbinding komen met de rest van de stad. Ik denk dat de stad hier nu een grote kans laat liggen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni