Waterzuiveringsstation Brussel-Zuid heeft een nieuwe installatie. Die zal verantwoordelijk zijn voor de reiniging van een kwart van het Brusselse afvalwater. Vanochtend werd de installatie officieel ingehuldigd door Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).
Nieuw waterzuiveringsstation in Vorst: 'Zo wordt de Zenne weer leefbaar'
Het waterzuiveringsstation Brussel-Zuid bestaat al sinds 2000. Maar in 2013 werd besloten dat het hoog tijd was voor een upgrade. Die werkzaamheden gingen in 2015 van start. Na zes lange jaren zijn deze eindelijk compleet en is het vernieuwde zuiveringsstation klaar voor gebruik.
Met behulp van dit nieuwe zuiveringsstation hoopt minister Maron een einde te maken aan de lozing van afvalwater in de rivier de Zenne. “Dankzij deze voorbeeldige installatie wordt niet langer afvalwater, maar gezuiverd water in de Zenne geloosd”, vertelt de minister. “Zo wordt de Zenne weer een leefbare waterweg, die we op bepaalde plaatsen opnieuw aan de oppervlakte zullen brengen om koelte-eilanden te creëren en de Brusselaars de kans te geven de oorspronkelijke rivier opnieuw te ontdekken.”
Groene energie
Buiten waterzuivering is het nieuwe zuiveringsstation ook een stuk milieuvriendelijker. Zo wordt de hoeveelheid slib – dit is het afval dat wordt geproduceerd tijdens het waterzuiveringsproces – verminderd met 30 procent. Het slib dat overblijft wordt omgezet tot groene stroom door middel van een warmtekrachtkoppeling systeem. Dit zal uiteindelijk voor 40 procent van de elektriciteitsbehoefte van het station voorzien.
Ook het administratieve gebouw op het terrein wordt verwarmd met afvalwater uit de riolen. Dit gebeurt via riothermie. Dit is een technologie waarbij resterende warmte of koelte uit het afvalwater wordt gehaald.
Algemeen directeur van Hydria , de Brusselse maatschappij voor Waterbeheer, Damien De Keyser reageert al trots. “In een tijd waarin energie-efficiëntie een noodzaak wordt, gaat het waterzuiveringsstation Brussel-Zuid de uitdaging aan door zelfvoorzienend te zijn op het vlak van warmte en waterverbruik”.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , waterbeleid , Hydria , Brussel-Zuid , Alain Maron