De verplichte inburgering in Brussels Gewest komt maar traag op gang. Dat blijkt uit cijfers die One.Brussels-Vooruit heeft opgevraagd. Er zijn sinds de invoering nog maar 294 nieuwkomers met een cursus gestart.
Nieuwkomers vinden hun weg niet naar inburgering
De Franstalige inburgeringssector kan, via de BAPA’s, jaarlijks 5.500 trajecten aanbieden. De Nederlandstalige, via BON, nog eens 4.400 trajecten. Maar sinds de verplichting in juni vorig jaar loopt het alvast niet storm. Er zijn sindsdien 294 nieuwkomers met een cursus gestart. Dat blijkt uit cijfers die One.Brussels-Vooruit heeft opgevraagd.
In diezelfde periode hebben zich 1.146 nieuwkomers ingeschreven in het bevolkingsregister in Brussel. Aangezien ze verplicht zijn om in te burgeren, zouden ze toch vrij snel moeten doorstromen naar de inburgeringskantoren. Ze krijgen daar zes maanden de tijd voor.
Waarom de cijfers zo laag zijn, is niet helemaal duidelijk. De parlementsleden Hannelore Goeman (Vooruit) en Els Rochette (One.Brussels-Vooruit) die de cijfers hebben opgevraagd, vragen verder onderzoek. “Als ik deze cijfers zie, maak ik mij zorgen over de uitrol van de verplichte inburgering in Brussel. Vinden verplichte inburgeraars wel hun weg naar de agentschappen? Wordt goed opgevolgd of verplichte inburgeraars zich ook écht aanmelden? En krijgen mensen voldoende informatie over het feit dat ze het parcours ook in het Nederlands kunnen volgen?” vraagt Hannelore Goeman zich af.
Dat laatste valt inderdaad op voor wie de cijfers analyseert. Van de 294 ingeschreven nieuwkomers kozen er maar 45 voor het Nederlandstalig circuit. Dat is maar 15 procent. Het Brussels Onthaalbureau Nieuwkomers (BON) heeft nochtans een enorme expertise. Het biedt al sinds 2006 inburgeringscursussen aan in Brussel.
Vrijwillige cursussen
Het succes van BON blijkt trouwens wel uit de vrijwillige cursussen. Die lopen, paradoxaal genoeg, als een trein. Tussen september 2022 en februari 2023 meldden zich 1.217 Brusselaars vrijwillig aan voor een Nederlandstalig inburgeringstraject bij BON.
Brussels parlementslid Els Rochette gaat met deze cijfers bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) ondervragen. “Bijna zes jaar na het goedkeuren in het parlement van de verplichte inburgering in Brussel verwachten we dat het systeem draait en dat de Brusselse overheid kan garanderen dat nieuwkomers hun cursus volgen. Daar stellen wij ons vandaag nog grote vragen bij.”
Lees meer over: Samenleving , Bart Somers , Alain Maron , Els Rochette , Hannelore Goeman , verplichte inburgering , BON , BAPA