Ninoofsepoort blijft vergeten hoek
Het plan om de Ninoofsepoort op te smukken met woningen en een park is omzeggens vijf jaar oud. Ondertussen heeft het Gewest enkele terreinen aangekocht, een openbaar onderzoek georganiseerd en een akkoord gesloten met een bouwpromotor. Maar tot wanhoop van veel buurtbewoners is er op het terrein nog niets gerealiseerd.
Hoe weinig er beweegt blijkt nog het best uit de bouwput van een kantoorgebouw dat er ooit moest verrijzen: de bomen groeien er nu een tiental meter uit een soort stadsmoeras.
Ook de komende maanden is nog geen schot in de zaak te verwachten. "In de huidige stand van het dossier kan de vraag betreffende de datum voor het begin van de werken nog niet worden beantwoord", zei minister van openbare werken Brigitte Grouwels (CD&V) in een antwoord op een vraag van oppositielid Jef Van Damme (SP.A) in de commissie Infrastructuur.
Het is na al die jaren nog altijd wachten op de stedenbouwkundige vergunning. De plannen moesten worden herbekeken na het advies van de overlegcommissie dat werd uitgesproken in september ... 2011 en dat is blijkbaar nog niet gebeurd.
Bij de verantwoordelijke dienst Bestuur Ruimtelijke Ordening en Huisvesting (BROH) is enkel te horen het dossier "in behandeling" is. Volgens Grouwels zal het BROH "binnenkort" in actie schieten. De minister voegt eraan toe dat dit de verantwoordelijkheid is van de gemachtigd ambtenaar.
Geen druk op de ketel
"Ongelooflijk dat het allemaal zo lang duurt", zegt Van Damme aan brusselnieuws.be. "De regering heeft eerst bijna twee jaar gewacht om het openbaar onderzoek te organiseren en nu duurt het al bijna even lang om de plannen aan te passen."
Volgens Van Damme zijn er te veel spelers in het dossier en neemt niemand de leiding. "Het probleem is dat er geen piloot aan het project zit. In de vorige legislatuur trok toenmalig minister Pascal Smet (SP.A) aan de kar. Nu houdt niemand echter de druk op de ketel en zo blijft het dossier overal liggen. Blijkbaar is het geen prioriteit."
Het dossier kent inderdaad veel betrokkenen. Beliris, dat onder federaal minister Laurette Onkelinx (PS) valt, moet de werken uitvoeren. Maar minister Grouwels en haar administratie Mobiel Brussel moeten hun zeg doen over de heraanleg van de openbare ruimte. Met uitzondering van het geplande park want dat valt onder minister van Milieu en Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck (Ecolo).
Ook staatssecretaris voor Huisvesting Doulkeridis (Ecolo) heeft een vinger in de pap via de geplande woningen van de Gomb. Staatssecretaris voor Stedenbouw Rachid Madrane (PS) heeft dan weer het laatste woord over de vergunningen. Daarnaast moesten ook de betrokken gemeenten Brussel en Molenbeek geraadpleegd worden.
Dubbel werk
Grouwels geeft toe dat de werfcoördinatie "een aandachtspunt" is, maar wijst erop dat in dit de dossier de eindverantwoordelijkheid bij Beliris ligt. Het federaal fonds wijst op zijn beurt naar de trage behadeling van het dossier door het BROH. Beliris wil het aangestelde studiebureau niet laten verderwerken zolang het dossier niet rond is, uit vrees voor dubbel werk.
En zo verstrijken de jaren. "Elke zes maanden vraag ik in het parlement naar de stand van het dossier en het antwoord is altijd hetzelfde: er is geen vooruitgang geboekt", besluit Van Damme.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.