De politie controleert in treinstation Brussel-Zuid het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) dat reizigers binnen de 48 uur voor hun aankomst moesten invullen

| De politie versterkt de reizigerscontroles tijdens de krokusvakantie zowel op de luchthaven, in treinstations en op de weg. (archiefbeeld)

Nog eens 4 weken ‘vast’ in Brussel: bij expats groeit frustratie over reisbeperkingen

EC
© BRUZZ
13/02/2021

Het verbod op niet-essentiële reizen is met een maand verlengd. Minstens tot 1 april kan je de grens niet zomaar over zonder geldige reden. Dat stelt het geduld van Brusselse expats op de proef. “Als iemand me vertelt waar ik de grens over kan zonder controle, graag”

“Vijf weken niet reizen, dat kon ik nog overbruggen. Maar nu duurt de regel al vier weken langer en dan is het Pasen. Ik ga er al van uit dat het reisverbod in de paasvakantie nog eens verlengd wordt.” De Duitser Tobias (55) woont al twintig jaar met zijn gezin in Brussel. Zijn ouders wonen in Hannover, op ongeveer 5 uur rijden hier vandaan. Zijn zoon studeert in Maastricht.

“Ik ben afgesneden van mijn ouders en kinderen. Dat is toch een echte beperking. Een gewone Belg mag zijn ouders bezoeken in de Ardennen, maar ik mag dat niet in Duitsland. Dat is een enorm ongelijke behandeling. Ik lees en hoor veel verhalen van Duitsers in dezelfde situatie: iedereen voelt zich gediscrimineerd.” (Lees verder onder de foto)

Grenscontrole_grenspolitie_Belgische grens_reizigers_reisverbod_reisbeperkingen

| "Een gewone Belg mag zijn ouders bezoeken in de Ardennen, maar ik mag dat niet in Duitsland. Dat is discriminatie", vindt Tobias.

Tijdens de kerstvakantie ging Tobias niet naar Duitsland. Nu begint het allemaal lang te duren. Hij is er niet alleen in. In de Facebookgroep ‘Expats in Brussels’ deelden al meer dan 80 mensen hun frustraties over de verlenging van het reisverbod.

Amper vluchten

“Het is niet eens dat ik zelf geen goede reden heb voor een essentiële reis. Dat is wel zo: mijn ouders zijn 78 en allebei hulpbehoevend. Maar ik kan gewoon geen enkele vlucht naar huis meer vinden”, vertelt Livia (41), die afkomstig is uit Roemenië. Ze werkt in Brussel als financieel medewerker. De meeste vluchten naar Boekarest zijn tot midden maart geannuleerd, zegt ze, als gevolg van de reisbeperkingen.

'Ik heb een essentiële reden om te reizen, maar ik kan geen enkele vlucht meer naar huis vinden'

Livia, Roemeense expat in Brussel

Livia voelt haar eigen frustratie al enkele maanden groeien. “Het lijkt alsof expats de zondebok zijn. Alsof het toenemend aantal besmettingen helemaal onze schuld is”, zegt ze. “Eerst en vooral: niet enkel expats reizen. Ten tweede: als ze dat wel doen, is de reis meestal essentieel voor hun werk of familie. En als we reizen, volgen we in het buitenland ook gewoon de regels op. Die paar reizigers die de quarantaineregels niet volgen, worden in de pers veralgemeend.”

Zowel Livia als Tobias zitten het reisverbod nog even uit. Intussen wisselen andere expats online tips uit om toch de grens over te geraken. Sommigen willen met de wagen helemaal tot in Portugal.

Belgische nummerplaat

“Tot voor kort had ik echt de instelling: laat ik dit maar even uitzitten”, zegt Eefje (31), een Nederlandse kostuumontwerpster in Brussel. “Na een heel jaar behoor ik nu wel tot de groep die het zat genoeg is om te zeggen: als iemand mij vertelt waar je zonder controle de grens over kan, graag.”

Eefje wil op dit moment niet noodzakelijk naar Nederland. Ze wil eerder dat haar ouders naar Brussel kunnen reizen. “Een vriendin in dezelfde situatie vertelde me dat haar ouders in een wagen met Belgische nummerplaat zonder problemen de grens zijn over geraakt. Dan lukt het blijkbaar wel”, zegt Eefje. “Misschien proberen mijn ouders ook nog wel te komen in maart. Mijn zoontje wordt dan één jaar en ze hebben hem al een heel jaar niet kunnen zien opgroeien. Daarom had ik toch gehoopt dat het reisverbod zou stoppen op 1 maart, zoals gepland.”

Krokusvakantie

Brussels Airport verwacht dit weekend geen hogere reizigersaantallen dan de voorbije weken. “We zitten nu gemiddeld aan 3.000 tot 5.000 passagiers per dag. Normaal zijn dat er tijdens een krokusvakantie zo’n 70.000”, zegt woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. Bijkomende maatregelen neemt de luchthaven niet. (Lees verder onder de foto)

Een politiepatrouille aan het perron van de Thalystrein in het Zuidstation

| De federale politie versterkt de controles op internationale treinreizigers dit weekend. (archiefbeeld)

De federale politie gaat dit weekend wel extra grenscontroles uitvoeren, zowel op de luchthaven, in het Zuidstation en op de wegen. “We werken samen met lokale interventieploegen uit de provincies om de wegcontroles aan de grens te versterken”, aldus de persdienst van de politie. De NMBS kan niet inschatten hoeveel internationale treinreizigers er de komende week in Brussel-Zuid gaan vertrekken of aankomen.

“Het is alsof alle empathie verdwijnt”, vindt de Roemeense Livia van het reisverbod. “Sommige expats ondervinden grote mentale problemen en hebben hun familie al een jaar niet meer gezien. Het is misschien gemakkelijk om met de vinger te wijzen als je thuis comfortabel omringd bent door familie, maar expats demoniseren helpt zeker niet om hen hier welkom te laten voelen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , expats , reisbeperkingen coronavirus , verbod niet-essentiële reizen , Brussels Airport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni