Interactief

Nog nooit zo veel Brusselaars, maar bevolkingsgroei is miniem

SDS
© BRUZZ
30/09/2021

| Luchtfoto van het stadscentrum

Ondanks de coronacrisis is de Brusselse bevolking in 2020 nog altijd een beetje gegroeid, maar het is wel de kleinste groei sinds 1998. De quasi-stagnatie is een gevolg van een veel groter aantal sterfgevallen, en minder migranten uit zowel binnen- als buitenland.

In de loop van vorig jaar kreeg het Brussels Hoofdstedelijk Gewest er 1.715 inwoners bij, wat neerkomt op een relatieve groei van +0,14 procent. Dat blijkt uit de jongste Focus van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA). Zo blijft de bevolking van het gewest, ondanks de coronacrisis, sinds 1996 groeien, al is het in 2020 bijna een stagnatie.

Die situatie is te verklaren doordat het natuurlijk saldo positief blijft, door meer geboorten dan sterfgevallen, net als het internationale migratiesaldo (meer internationale immigranten dan internationale emigranten). Samen compenseren die het zeer negatieve interne migratiesaldo (minder immigranten van binnen België dan emigranten naar de rest van België). (Lees verder onder de grafiek)

Geboorten en sterfte

Net geen 11.000 Brusselaars overleden in 2020, een stijging met 23 procent ten opzichte van 2019 en met 21 procent ten opzichte van het gemiddelde voor de periode 2015-2019. Die zeer aanzienlijke toename van het aantal sterfgevallen houdt verband met de aanhoudende Covid-19-pandemie.

In 2020 werden bijna 16.000 geboorten geregistreerd in het Brussels Gewest. Voor het zesde opeenvolgende jaar zijn er dus minder kinderen geboren in het gewest. Als gevolg daarvan is het aantal geboorten met bijna 15 procent gedaald, de enige bevolkingstrend van 2020 die niet beïnvloed is door de coronacrisis. In 2021 valt daarbovenop een effect van de coronacrisis te verwachten, in de eerste zes maanden van dit jaar zette de daling zich in elk geval door. (Lees verder onder de grafiek)

Migratie binnen België

In 2020 zijn 23.600 personen uit de rest van België in het Brussels gewest komen wonen. In vergelijking met 2019 is het aantal interne immigranten die vanuit de rest van België naar Brussel komen wonen met 1.500, of 6 procent, gedaald.

Vorig jaar vertrokken tegelijk 40.904 Brusselaars om zich elders in België te vestigen. Dat aantal is zeer stabiel ten opzichte van 2019.

Het kleinere aantal mensen dat in Brussel komt wonen, gecombineerd met het even grote aantal dat vertrekt, leidt tot het negatiefste 'interne migratiesaldo' sinds de oprichting van het Hoofdstedelijk Gewest in 1989. Het gaat niet om een extra opstoot van stadsvlucht (extra mensen die de stad verlaten), maar om minder mensen die in Brussel zijn komen wonen. Ook hier wordt het afwachten wat er in 2021 gebeurt, stelt het BISA: vanwege de lockdowns en de onzekerheid in verband met de coronapandemie is een aantal verhuizingen mogelijk uitgesteld. (Lees verder onder de grafiek)

Migratie van buiten België

Internationale verhuisbewegingen zijn in beide richtingen gedaald. Niet onlogisch: van 18 maart tot 15 juni 2020 waren de grenzen tussen België en andere landen gesloten door de coronapandemie. In eerste instantie werden ze opnieuw geopend van en naar de EU, en daarna volgden ook de grenzen met andere landen.

Er waren 21 procent minder internationale migranten die in Brussel kwamen wonen, maar die groep blijft nog altijd veel groter dan de groep die Brussel verliet. Daardoor is het 'internationale migratiesaldo' weliswaar gedaald, maar nog altijd positief. (Lees verder onder de grafiek)

Aantal inwoners daalt in 11 gemeenten

De bevolking in het gewest groeide dus nauwelijks in 2020, en in 11 van de 19 gemeenten inwoners daalde het aantal inwoners zelfs. Dat is met name het geval voor de meeste gemeenten van de eerste kroon, rond het centrum.

De grootste dalingen worden waargenomen in Sint-Gillis en Schaarbeek (-1 procent) en vooral in Sint-Joost-ten-Node (-1,4 procent). Deze drie (erg dichtbevolkte) gemeenten zijn overigens degenen waarvan het inwonerstal de laatste vijf jaar is gedaald.

Anderzijds is de bevolking toegenomen in acht gemeenten, vooral van de tweede kroon, verder van het centrum, met Evere en Sint-Lambrechts-Woluwe op kop. Ook in de Stad Brussel nam de bevolking nog licht toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , bevolking , bevolkingsgroei , geboorte , sterftecijfer , demografie , BISA , coronacrisis , migratie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni