Slechts een handvol inspecteurs zien toe op de Brusselse huurmarkt, nochtans goed voor 250.000 woningen. Bevoegd minister Céline Fremault (CDH) beloofde beterschap, maar die komt traag op gang. In één jaar tijd kwam er slechts één inspecteur bij.
Nog steeds maar acht huisinspecteurs voor 250.000 woningen
De Brusselse Huisvestingsinspectie is al langer onderbemand. In 2017 ontdekte BRUZZ dat er slechts zeven inspecteurs werkten, bijna een halvering in vergelijking met zes jaar eerder. Nochtans kreeg de inspectie vorig jaar nog zo'n 500 klachten binnen, en moet die in principe toezien op de volledige Brusselse huurmarkt: goed voor zo'n 250.000 woningen.
Fremault beloofde in 2017 nog extra aanwervingen bij de inspectie. In totaal werken er nu 32 personen bij de dienst, een derde meer dan in 2015. Maar het aantal inspecteurs stagneert: in één jaar tijd kwam er slechts één persoon bij.
De minister benadrukt evenwel dat er dit jaar nog vier bijkomende inspecteurs aangeworven zullen worden. Dat zou het aantal inspecteurs opnieuw op het peil van 2011 brengen.
"Huisjesmelkerij treft wel de meest kwetsbaren in onze maatschappij."
Brussels parlementslid en tevens burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (Défi) vindt dat onvoldoende. Hij vroeg de laatste cijfers over de inspectiedienst op bij Fremault.
"Het is goed dat er inspecteurs bijkomen, maar ik vrees dat dit onvoldoende zal zijn", zegt hij aan BRUZZ. "Ik krijg immers te horen dat het probleem van huisjesmelkerij erger wordt. Het mag dan wel grotendeels onzichtbaar zijn, maar treft de meest kwetsbaren in onze maatschappij."
Naast huisjesmelkers aan banden leggen, kan de inspectiedienst ook optreden wanneer huurders in (levens)gevaarlijke omstandigheden wonen. Met name verouderde gas- of elektriciteitsinstallaties brengen risico's met zich mee. Zo stierven in 2017 nog verschillende personen, onder meer in Schaarbeek, nadat er in hun huurwoning brand uitbrak of een explosie plaatsvond.
400.000 euro aan boetes
De minister gaf meteen ook het laatste bilan van de inspectiediensten mee. In 2017 voerden de inspecteurs meer dan 900 controles uit. In meer dan één op vier gevallen werd daarbij ook de eigenaar van de woning in gebreke gesteld. Zij moeten dan werken aan hun pand laten uitvoeren.
Meer dan 250 verhuurders kreeg door de inspectie een verhuurverbod opgelegd. In 36 gevallen was dat omdat zij de inspecteurs toegang weigerden tot de woning.
De inspectie kan trouwens ook boetes uitschrijven. Die leverden vorig jaar bijna 400.000 euro op.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , huisvesting
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.