De coördinatie tussen de drie gewesten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen verloopt goed. Dat heeft de Brusselse verantwoordelijke, Pierre Verbeeren, donderdag gezegd op Bel-RTL.
Oekraïnecoördinator na kritiek Mahdi: 'Tussen gewesten loopt alles goed'
Woensdag toonde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zich in de Kamer nog kritisch voor de opvang in Brussel en Wallonië. Vlaanderen is zoals bekend gestart met de oprichting van collectieve opvangplaatsen, maar in de twee andere gewesten laten die op zich wachten, stipte Mahdi aan. "Ik wil hier geen communautair spel van maken. Ik weet dat het niet evident is, maar ik stel vast dat sommigen het kunnen. We moeten samenwerken."
"Hij is de enige die zo denkt en heeft het fout, alles verloopt eigenlijk goed," reageerde de Brusselse Oekraïne-coördinator Pierre Verbeeren donderdag. "Het is niet nodig om omwille van interne partijpolitieke redenen zo'n kritiek te uiten."
Duurzame plaatsen
Het aantal Oekraïners dat in België opgevangen moeten worden, is intussen naar beneden bijgesteld. Bij het begin van de oorlog werd nog rekening gehouden met 200.000 personen, maar nu zouden het er eerder 78.000 zijn, volgens cijfers van het kabinet-Mahdi. Voorlopig zijn er ongeveer 40.000 Oekraïners geregistreerd. Voor 12.000 van hen zou Brussel het onthaal moeten verzorgen.
Van die 12.000 zouden er ongeveer 7.200 effectief nood hebben aan een opvangplek. Wegens de wooncrisis in de hoofdstad, zal het volgens Verbeeren niet gemakkelijk zijn om voldoende duurzame plaatsen te vinden.
Conventie
Brussel wil het aantal beschikbare plaatsen stelselmatig opvoeren, op het ritme van de noden. Zo wil het vermijden dat er lege plaatsen ontstaan. Momenteel wordt een groot deel van de inspanning geleverd door wie verblijfplaatsen aanbiedt. Maar er wordt aan een conventie gewerkt, die ervoor moet zorgen dat de mensen die opvang genieten een financiële bijdrage leveren. Er zou ook een hotel moeten worden ingericht om de huidige aanbieders te ontlasten.
Tegelijk zullen leegstaande kantoren worden omgebouwd tot logeerplaatsen, al is het installeren van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen of keukenmodules daar niet evident. Ook wordt aan 500 modulaire plaatsen gewerkt.
Verbeeren stelt ook nog voor om de 2.500 crisisopvangplaatsen waar het federale niveau in Brussel over beschikt, aan het gewest terug te geven.
Lees meer over: Samenleving , pierre verbeeren , Oekraïense vluchtelingen