Het ontslag van BDW-hoofdredactrice Anne Brumagne kwam er 'omdat ze kritiek had op een herstructurering waarin het zakelijke de journalistiek zou domineren'. Dat staat te lezen op de website van de Raad van Europa. Ook op sociale media wordt gemobiliseerd tegen het ontslag.
Ontslag Brumagne 'wegens kritiek op plan dat zakelijke boven journalistiek plaatst'
De verwijzing naar het ontslag staat op de pagina van het ‘Platform voor de bescherming van de journalistiek en de journalisten’. Dat verzamelt alle gevallen van aanslagen tegen de persvrijheid binnen Europese landen. Incidenten worden aangedragen door partners van het platform. In dit geval was dat de International Federation of Journalists (IFJ), een koepelorganisatie waarvan ook de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) deel uitmaakt.
Het ontslag wordt er gekwalificeerd als een geval van intimidatie door de overheid (die de belangrijkste financier is van Vlaams-Brusselse Media). Het kreeg een dreigingsniveau 2 mee. Dat is het middelste van drie niveaus, waaronder onder meer gevangenisstraffen vallen. Het hoogste niveau slaat op zaken als fysieke aanvallen.
In de bijhorende tekst wordt het ontslag verklaard omdat Brumagne “zich verzette tegen een herstructureringsplan dat winst boven journalistiek plaatst”.
U kunt het artikel, waar ook De Standaard over bericht, bekijken via deze link.
Een Facebookgroep die vraagt dat het ontslag van Brumagne wordt teruggedraaid zit op Facebook ondertussen aan bijna 1.000 likes. Een petitie die hetzelfde vraagt, verzamelde tot nu toe 300 handtekeningen.
Anne Brumagne werd twee weken geleden door de raad van bestuur van Vlaams-Brusselse Media ontslagen als hoofdredactrice van Brussel Deze Week en Agenda, na zeven jaar aan het roer. Daarvoor werden managementtechnische redenen aangehaald. De redacties die ze leidde protesteerden nadrukkelijk tegen het ontslag.
Het ontslag paste in een herstructureringsoperatie van de Vlaams-Brusselse media waartegen een storm van protest kwam, nadat duidelijk werd dat ook radiozender FM Brussel zou verdwijnen. Het plan werd ondertussen in de koelkast gestopt en CEO Michel Tubbax werd ontslagen.
Vlaams-Brusselse Media
Lees meer over: Samenleving , Vlaams-Brusselse Media
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.