Uit het overleg tussen de beroepsverenigingen van logopedisten VVL en UPLF en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is geen oplossing voortgekomen. "Er is op dit moment dus geen overeenkomst voor de jaren 2022 en 2023", hekelt Stefaan Lefevere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten. "De overheid zoekt een uitweg in het opleggen van een overeenkomst."
Overleg tussen logopedisten en Vandenbroucke springt definitief af
Eerder vroeg de sector een eenmalige budgettaire inspanning van 33 miljoen euro om het honorarium op te trekken van de huidige 28,33 euro voor een sessie van een half uur naar 33,40 euro. Dat is volgens hen nodig om te overleven. Begin deze maand kwamen ook enkele honderden logopedisten samen in Brussel om de problemen in hun werkveld aan te kaarten.
Minister Vandenbroucke stelde hierop een indexering voor van twee procent vanaf 1 juni. Maar de sector kant zich ertegen en zegt dat het gewoon gaat om een voorafname op de indexering die voor volgend jaar is voorzien. Het gevolg van de mislukte onderhandelingen is nu dat de overheid een overeenkomst oplegt op het Verzekeringscomité van 16 mei. Een gemiste kans, vinden de verenigingen.
"De overheid is duidelijk niet bij machte om samen met de logopedisten tot een onderhandelde oplossing te komen", reageert Lefevere. Volgens de voorzitter zijn de gevolgen hiervan niet mals. Zo verwacht de VVL dat steeds meer logopediepraktijken de deuren zullen sluiten en dat daardoor de wachtlijsten zullen groeien.
Bovendien verwacht de VVL dat veel logopedisten zullen deconventioneren om het financieel leefbaar te houden. Maar wanneer logopedisten zelf hun tarieven bepalen, krijgen patiënten minder terugbetaald. "Zo schuift de overheid de factuur gewoon naar de patiënt door", klinkt het.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , logopedie , Frank Vandenbroucke