Chou de Bruxelles

Pierre Boeraeve nam ontslag als verpleger: ‘Boksen als therapie'

Andy Furniere
© BRUZZ
22/05/2022

| Pierre Boeraeve nam ontslag als verpleger en startte met vriendin Fien Studio Boksstal, waar hij toegankelijke bokslessen geeft.

Zo'n twee jaar geleden gooide Pierre Boeraeve (36) zijn leven om: hij nam ontslag als verpleger en startte met vriendin Fien Studio Boksstal, waar hij toegankelijke bokslessen geeft. “Boksen was voor mij vooral therapie.”

Terwijl de fotograaf en Boeraeve nog bezig zijn met de fotoshoot, wordt de hiphop op de achtergrond regelmatig overstemd door een vreemd krassende kreet die uit de bokszaal van Studio Boksstal komt. “Dat is de kreet waarmee ik me oppepte voor boksmatchen,” legt Boeraeve even later uit. “Daaraan heb ik mijn ringnaam te danken: De Kraai.” Die bijnaam staat verbeeld op zijn rechter­biceps, in een stijlvolle tattoo van een kraai met bokshandschoenen.

Boeraeve bokst al sinds zijn tiende, waarbij hij in bepaalde clubs ook mindere ervaringen opdeed. “Op sommige plekken was er weinig respect en kreeg je het als nieuwkomer zwaar te verduren,” zegt hij. “Het is voor mij cruciaal dat iedereen zich op zijn gemak voelt en zich amuseert in Studio Boksstal. Dit is een plek die voor iedereen toegankelijk is, ook voor kinderen, met bokslessen in een persoonlijke en veilige sfeer.” De lessen – "een moderne mix van Martial Arts en Engelse boks" – vinden plaats in een locatie in Laken met een ontspannen vibe, in een voormalig atelier van een ambachtsman die decoratieve leeuwenkoppen maakte. Dit is een geheel andere wereld dan een gelikte Basic-Fit. “Er is nog wat werk aan, maar we willen bewust ook een zekere ruwheid bewaren. De naam 'Boksstal' is niet enkel gekozen omdat we hier in de Bockstaelwijk zijn,” glimlacht Boeraeve.

Pierre Boeraeve nam ontslag als verpleger en startte met vriendin Fien Studio Boksstal, waar hij toegankelijke bokslessen geeft

| Pierre Boeraeve bokst al sinds zijn tiende: “Het is voor mij cruciaal dat iedereen zich op zijn gemak voelt en zich amuseert in Studio Boksstal."

Breuken

Het initiatief voor Studio Boksstal komt van Boeraeves vriendin Fien. Die nam door gezondheidsproblemen een personal coach onder de arm. Door de positieve resultaten besliste ze om zelf ook coach te worden. In de sportstudio focust zij op de algemene fysieke conditie van deelnemers, onder meer door functional training. “Fien heeft me aangemoedigd om ontslag te nemen als verpleger, een job waar ik na acht jaar op uitgekeken was, en voor deze uitdaging te gaan,” zegt hij.

“Als verpleger heb ik zorgwekkende scans gezien van hoofdletsels van boksers”

Pierre Boeraeve (Studio Boksstal)

Boeraeve was aan de slag op de spoedafdeling van UZ Brussel waar hij als ervaringsdeskundige bijzonder goed was in het behandelen van breuken. “Mijn ergste breuk was die van mijn scheenbeen, verergerd door een infectie met een ziekenhuisbacterie,” legt hij uit, wijzend op zijn rechterscheenbeen. De gevolgen van een operatie zijn duidelijk zichtbaar. “Ze hebben moeten werken met een slagader in mijn hoofd (wijst op litteken op zijn schedel, red.) om mijn voet te redden. Ik heb na die breuk drie jaar met een beperking geleefd.”
De breuk was het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie tijdens het studentenfeest Saint-Vé, toen hij studeerde voor leerkracht lichamelijke opvoeding. Die studies heeft hij daarna moeten stopzetten.

Het bleef niet bij die ene breuk. Boeraeve brak van alles in zijn lijf, bij het skaten, snowboarden, mountainbiken en natuurlijk ook bij het boksen. Zijn neus alleen al brak hij een zestal keer. “Boksen in competitie is geen spelletje, er zijn risico's aan verbonden als je in de ring stapt. Als verpleger heb ik ook verschillende zorgwekkende CT-scans gezien van hoofdletsels van boksers.” Toch raakt Boeraeve niet uitgepraat over de voordelen van de sport. “Fysiek bezorgt het je een heel complete fitheid en het vergt ook een grote luciditeit. Boksen is immers voor tachtig procent een mentale sport waarbij je constant moet nadenken.”

Voor hem persoonlijk heeft boksen nog veel meer betekend, zeker tijdens zijn jeugd. Hij moest afrekenen met een bijzonder moeilijke familiale situatie en in zijn buurt snel streetwise worden. “Boksen was voor mij vooral therapie. Je kunt je frustraties er werkelijk uit kloppen. Ik zie het ook als een metafoor voor het leven: je valt veel, maar het belangrijkste is om daarna telkens weer op te staan. De sport helpt je om met tegenslagen om te gaan, door te bijten en zelfvertrouwen te hebben. En je beseft erdoor dat je zelf je grootste tegenstander bent. Daarnaast is respect voor je opponent heel belangrijk in boksen: tijdens een match is er veel agressie nodig, maar na afloop van de match is er veel peace and love.”

Boeraeve werkt ook mee bij de optredens van zijn jeugdvriend Gorik van Oudheusden alias rapper Zwangere Guy, en hij is medeverantwoordelijk voor zijn merchandising. “Ik ken hem al sinds hij vijf jaar was en ik acht, hij was als een kleine broer voor me. We hebben allebei geen gemakkelijke jeugd gehad. Dat heeft ons dichter bij elkaar gebracht.” Twee tattoos op zijn bovenbenen verwijzen naar die bloedbroederschap met Zwangere Guy en ondertussen ook met andere leden van de brede Stikstof-familie. Op zijn linker staat 'Familie boven alles', de titel van het Stikstof-album dat eind vorig jaar uitkwam. Op de rechter 'Guttergang', de titel van een nummer op het eerdere album BRUTAAL. “Toen we jong waren, noemde ik Gorik Gutter Child.” Of hij ook soms komt trainen in Studio Boksstal? “Ja, en die jongen kan serieuze mosselen uitdelen, ik zou ze niet willen fretten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , Sport , studio boksstal , Pierre Boeraeve , chou de bruxelles , verpleger

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni