Chou de Bruxelles

Morgan Wirtz: 'Kinderen praten in de lagere school al over bitcoins’

Andy Furniere
© BRUZZ
16/07/2022

Met RISE ontwikkelde het team van de 23-jarige Brusselaar Morgan Wirtz de eerste Belgische bank voor tieners, die jongeren al doende financiële basisbeginselen wil bijbrengen. Een universitair diploma achtte hij daarvoor niet nodig. “Met mijn studies stoppen was de gemakkelijkste beslissing die ik ooit heb genomen.”

Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Bill Gates: het zijn de voor de hand liggende namen van ondernemers die de universiteit verlieten om zich met groot succes in het werkelijke bedrijfsleven te storten. Morgan Wirtz volgt dat voorbeeld, maar kijkt persoonlijk vooral op naar de Ierse wonderboy John Collison. Die zette zijn studies aan de Amerikaanse Harvard-universiteit stop om volledig te focussen op de betaaldienst Stripe, waarmee bedrijven online betalingen kunnen accepteren. Het legde hem geen windeieren: in 2016 was hij op 26-jarige leeftijd de jongste miljardair ter wereld.

Het toeval wil dat Wirtz zijn idool enkele weken geleden ontmoette in Amsterdam. “We hadden eerder contact met Stripe en blijkbaar was zijn team onder de indruk van ons project,” zegt Wirtz trots. “Collison bleek een heel normaal iemand, met wie het gemakkelijk babbelen was. Volgens mij helpt die houding hem om, ondanks zijn status, toch op een goede manier een band te houden met zijn team. Daarnaast heeft hij duidelijk een enorme passie om zijn product te perfectioneren. Daar kan ik me helemaal in vinden.”

“De specifieke financiële noden van jongeren verdienen aandacht: vaak krijgen ze zakgeld al digitaal”

Ook Wirtz zelf begint naam te maken in de ondernemerswereld. Zo werd hij onlangs opgenomen in de prestigieuze ‘30 under 30’-lijst, waarmee zakenblad Forbes talentvolle ondernemers en leiders onder de dertig in de kijker zet. Maar daar gaat de Brusselaar nuchter mee om. “Het is vooral een bevestiging dat onze missie zinvol is, dat mensen geloven in ons product.”

Dat product is de eerste Belgische bankkaart en -app voor tieners: RISE. “Voor traditionele banken zijn tieners niet het kernpubliek, ze passen gewoon hun diensten voor hun volwassenen lichtjes aan. Nochtans is er meer dan ooit aandacht nodig voor de specifieke noden van jongeren, nu financiën meer digitaal geregeld worden en kinderen vaak ook hun zakgeld digitaal krijgen. Bovendien zijn tieners vandaag heel erg bezig met geldzaken, we horen van leraren in basisscholen hoe kinderen honderduit praten over bitcoins bijvoorbeeld. Het probleem is dat ze dat doen zonder er veel over te begrijpen en er op school ook weinig over leren.”

RISE’s missie is om 10- tot 18-jarigen financieel geletterd te maken, om zo het risico op geldproblemen later in hun leven te verkleinen. Via de app krijgen de jongeren op een simpele en speelse manier advies over hoe in eerste instantie best te sparen, en later ook te investeren. Hun ouders houden wel de teugels in handen: ze kunnen het gedrag van hun kinderen controleren en bijsturen wanneer nodig. “Zodat de jongeren in alle veiligheid al doende met geldzaken om leren gaan. Dat is volgens ons de beste manier. Want er is dan wel al heel veel informatie over financiën beschikbaar voor jongeren, in artikels en video’s, maar die info bereikt hen veel te weinig.”

Leren van het werkveld

Ook Wirtz leert het best al doende. Hij startte met managementstudies aan de Brusselse managementschool Ichec, maar gaf er al redelijk snel de brui aan. “Ik was toen al volop bezig met ondernemen en de theoretische aanpak aan de universiteit was niets voor mij. Ik leerde veel meer van de mensen in het werkveld. Stoppen met die studies was de gemakkelijkste beslissing die ik ooit heb genomen.” Na die beslissing richtte Wirtz snel zijn eigen marketing­agentschap op, om zo de opstart van RISE te bekostigen.

1808 Chou Morgan Wirtz

| Morgan Wirtz was een van de grootste zeiltalenten van ons land, maar hij stopte kort nadat hij vicewereldkampioen was geworden.

Nochtans zag het er lang naar uit dat het leven van Wirtz een heel andere kant zou opgaan. Tot voor enkele jaren was de Brusselaar een van de grootste zeiltalenten van ons land. Zijn vader, een amateurzeiler, gaf hem de microbe voor het zeilen door. “Eerst moest ik er nochtans niets van weten, maar tijdens een vakantie aan het Comomeer in Italië raakte ik bezeten van de sport,” zegt Wirtz. “Ik verveelde me op dat moment enorm op de middelbareschoolbanken, met slechte punten als gevolg, en dankzij het zeilen kreeg ik eindelijk een doel. Ik ben erg competitief ingesteld, ik heb het nodig om me te concentreren op één domein en wil daar dan echt de beste in worden.” Dat lukte meer dan aardig. Eind 2018 werd hij met teamgenoot Henri Demesmaeker vicewereldkampioen in het Amerikaanse Miami. Waarna hij abrupt de sport vaarwel zei.

“Ik besef dat dat misschien raar overkomt, maar ik had op dat moment al heel duidelijk beslist om voor het RISE-verhaal te gaan. Ik ben blij dat ik op een hoogtepunt afscheid heb kunnen nemen.” Of hij nu soms nog in een zeilboot stapt? Wirtz glimlacht: “Heel erg zelden, hoewel mijn vader het me dikwijls vraagt en ik nog steeds hou van de sport. Het probleem is dat ik besef dat ik niet op hetzelfde niveau kan zeilen als voorheen. Het voelt gewoon slecht om te zeilen zonder er de volle honderd procent voor te gaan. Ik haat mezelf daar soms voor (lacht)."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni