Politievakbond hekelt 'gedoogbeleid' na rellen: 'Bepaalde politici kiezen kant van bendes'

KVDP
© BRUZZ
07/05/2020

De politie krijgt de opdracht om niet in alle wijken even hard op te treden. Dat zeggen de twee grootste politievakbonden na de rellen in Sint-Gillis waarbij twee agenten gewond raakten. "Dit komt uit de rode hoek", zeggen NSPV en VSOA. Burgemeester van Sint-Gillis en PS-politicus Charles Picqué ontkent dat ten stelligste.

Dinsdagavond zijn twee agenten van de politiezone Zuid gewond geraakt, nadat er rellen waren uitgebroken in de buurt van het Bethlehemplein in Sint-Gillis. Tientallen mensen kwamen de straat op, belaagden de agenten en lanceerden projectielen naar de politievoertuigen. De twee agenten zijn enkele dagen werkonbekwaam, het parket voert een onderzoek.

"Het was aangekondigd dat jongerenbendes misbruik zouden maken van deze situatie in coronatijden. Daar komt nu nog eens de ramadan bij", reageerde Vincent Houssin van politievakbond VSOA in Radio 1-programma De Ochtend. "De politie moet constant bemiddelen en kan niet altijd ingrijpen, al wordt er geweld gepleegd tegen de politie."

Volgens Houssin krijgen sommige politiekorpsen de instructies om niet even streng te controleren in bepaalde wijken. "Bepaalde politici kiezen telkens de kant van de jongerenbendes", aldus Houssin. "Sommige linkse besturen sturen verkeerde signalen uit."

Uitspraken PS-politici

"Dit komt uit één bepaalde politieke hoek, de rode hoek", zegt ook Mario Thys, voorzitter van de Brusselse afdeling van politievakbond NSPV. "Dat kan ik alleen maar onderschrijven." Zowel Houssin als Thys verwijzen naar uitspraken van Brusselse, socialistische politici over politieoptredens en rellen.

"Als je op het terrein met een patrouille van twee agenten een klein groepje wil terechtwijzen, staat er binnen de kortste keren een groep van dertig man."

Mario Thys, politievakbond NSPV

"Een PS-burgemeester heeft ooit rellen en brandstichtingen als feestjes omschreven", verwees Houssin naar uitspraken van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux. "Soms gaat het over mensen die in de politieraad zitten", verwijst Thys naar de uitspraak van een gemeenteraadslid in Sint-Gillis die recent "fuck de flikken" schreef op Facebook. "Politiemensen volgen ook media en zien hoe mensen reageren. Dat wekt alleen maar frustratie op."

Vlaams Belang: 'Links kiest kant van tuig'

Net als de twee grootste politievakbonden van het land, wijzen N-VA en Vlaams Belang met de vinger naar de Brusselse, socialistische politiek. "De situatie is echt explosief. Er zijn de jongerenbendes, haatpredikers, extremisten allerhande", zegt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA). "Allen willen ze de politie bewust viseren en worden hierin blijkbaar geen duim in de weg gelegd door de lokale politici van vooral PS-signatuur."

"Wie er de recente geschiedenis van het Brussels Gewest op nakijkt, ziet dat dit geen nieuw probleem is. Ook bijvoorbeeld oud-burgemeester Yvan Mayeur (PS) leefde op gespannen voet met de politiediensten", klinkt het bij Vlaams Belang.

"Uit angst om kiezers te verliezen, kiezen politici van vaak linkse signatuur de kant van tuig in plaats van gewelddadig en crimineel gedrag te veroordelen," aldus Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). Zijn partij lanceert nu een petitie om de politie te steunen.

Picqué: 'Politie komt overal'

"De politie wil haar werk doen, maar vraagt ook steun van de politiek. Dat signaal vragen wij al jaren", gaat Thys verder. "Dat de politie instructies krijgt om zachter op te treden gaan we niet krijgen van korpschefs of politici, maar we stellen vast dat we bepaalde situaties met fluwelen handschoenen moeten aanpakken. Wat vaststaat, is dat dit een probleem is dat al jarenlang bestaat."

"Natuurlijk heeft de politie de opdracht om tussen te komen als er ergens problemen zijn, en dat kan voor spanningen zorgen."

Charles Picqué (PS), burgemeester van Sint-Gillis

Charles Picqué, lijsttrekker Lijst van de Burgemeester Charles Picqué in Sint-Gillis

Burgemeester van Sint-Gillis en PS-politicus Charles Picqué ontkent dat de politie niet in alle wijken evenveel aanwezig is, of dat de politie instructies krijgt om minder hard op te treden in bepaalde wijken. "Helemaal niet. Het tegenovergestelde is waar", benadrukt Picqué.

Picqué verwijst naar de gebeurtenissen aan het Bethlehemplein. "Die bewijzen net dat de politie daar aanwezig is en dat ze haar rol vervult", aldus Picqué. "In de context van de lockdown is het evident dat er zenuwachtigheid is aan beide kanten. Natuurlijk heeft de politie de opdracht om tussen te komen als er ergens problemen zijn, en dat kan voor spanningen zorgen."

NSPV-vakbondsman Mario Thys geeft aan dat de coronamaatregelen het werk van de politie moeilijker maken. "En de ramadan is sowieso een gespannen periode", zegt Thys. "Als je op het terrein met een patrouille van twee agenten een klein groepje wil terechtwijzen, staat er binnen de kortste keren een groep van dertig man. Mensen weten dat samenscholingen verboden zijn, maar het zit in de cultuur van sommigen om samen te hangen. Het is moeilijk om een evenwicht te vinden."

"Maar samenscholingen zijn er in alle wijken", aldus Picqué. "De politie komt overal zonder bepaalde wijken te viseren. In sommige wijken zijn er meer incidenten, maar dat heeft te maken met verschillende factoren, als de bevolkingsdichtheid en het sociologisch weefsel in sommige wijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , politievakbond , politie , VSOA , NSPV , Charles Picqué

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni