Het gebed verloopt via Zoom en bij de erediensten mogen slechts vijftien mensen aanwezig zijn. De belangrijkste feestdag uit het kerkelijk jaar wordt dit jaar sober gevierd. "Sinds het begin van de pandemie zijn we noodzakelijkerwijs aan het vasten. Dat eindigt niet met Pasen."
Priester Tony Frison: 'Het vasten stopt niet met Pasen dit jaar'
Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het kerkelijk jaar. Het vormt het einde van de vastentijd, die veertig dagen duurt. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus uit de dood is opgestaan op de derde dag na zijn kruisiging.
Pasen is een feest dat komt na een donkere, moeilijke periode. "Nog sterker dan anders is het een feest van hoop," zegt priester Tony Frison. "We weten dat we in een goede richting gaan. Nog even volhouden, even vasthouden."
Blijven vasten
Frison verwijst naar de paasboodschap van de kardinaal. "Het vasten eindigt niet met Pasen dit jaar. Sinds het begin van de pandemie zijn we noodzakelijkerwijs aan het vasten. Het versterven en versoberen is nog niet ten einde."
Podcast en telefoonnummer
Frison is verantwoordelijke van de Nederlandstalige pastorale eenheid Etterbeek-Woluwe en St-Franciscus. Hij ontvangt geen mensen in de kerk op Paaszondag. "We wachten tot het aantal aanwezigen weer omhoog mag. We willen niemand de deur wijzen." Er is elke zondag wel een nieuwe podcast. Ook is er een telefoonnummer voor mensen zonder internet die meditatie kunnen beluisteren. Voor de mensen die communie doen is er wel de mogelijkheid om individueel naar de kerk te komen.
Online volgen
De vieringen van de Goede Week, op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag waren online te volgen via livestreams op de website Kerknet. Dat geldt ook voor paaszondag. Zondag zendt Radio 1 eveneens de verrijzenisondagsviering uit en toont Canvas de paasviering vanuit La Carità, een ziekenhuis in het Zwitserse Locarno, en het 'Urbi et Orbi', de zegen van paus Franciscus.
Zaterdagavond vond de Paaswake plaats in de kathedraal van St-Michiel en St-Goedele. Monseigneur Kockerols ging voor, zoals u in bovenstaande video kan zien.
De Belgische bisschoppen roepen op om alle kerkklokken te laten luiden op paaszondag, om 12 uur 's middags.
Heel wat diensten vinden online plaats. Bekijk hier het overzicht.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , religie , pasen