Dinsdagmiddag hebben tientallen studenten, docenten en personeelsleden geprotesteerd voor het rectoraat van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), naar aanleiding van de recente berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag door een docent archeologie. Met de actie wilden ze duidelijk maken dat er “verandering moet komen voor dit structureel probleem.”
Protest op VUB over grensoverschrijdend gedrag: 'Een tweede kans? Het waren er 23'
“Na 23 verschillende meldingen werd een docent archeologie ontslagen. Hij zocht seksuele toenadering tot studenten en wie daar niet op inging of nee durfde te zeggen, werden kansen ontnomen. Al in 2010 kwam er een melding, waar toen niets mee is gedaan. Toen de zaak in 2020 na nieuwe meldingen opnieuw aan het rollen ging, leidde dat dan toch tot het ontslag van de man. De VUB communiceerde niet over zijn ontslag. Meer nog: de universiteit probeerde de slachtoffers het zwijgen op te leggen,” klinkt het bij de organisatoren.
Om dat aan te kaarten kwamen tientallen studenten, professoren en personeelsleden vandaag samen voor het rectoraat van de universiteit. Zo wilden ze hun steun betuigen aan de verschillende slachtoffers en vroegen ze om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken.
Gisteren vond er nog een informatie- en debatsessie over grensoverschrijdend gedrag op de universiteit plaats, wat ook op kritiek van de studenten stuitte. Zij hadden de indruk dat de debatsessie erg laat was aangekondigd.
VUB-rector Caroline Pauwels excuseerde zich eind vorige week nog voor de initiële reactie van de universiteit. Ze had het onder meer over "uitspraken die het leed van de slachtoffers nog verhoogden" en beloofde beterschap.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , VUB , grensoverschrijdend gedrag , protest , Caroline Pauwels