| Uit een ULB onderzoek bleek dat bijvoorbeeld het Anneessensplein geen aangename plek is voor vrouwen.

Ruim 9 op 10 meisjes was slachtoffer seksuele intimidatie

TRO
© BRUZZ
11/10/2019

91 procent van de Belgische meisjes was al slachtoffer van seksuele intimidatie. Dat ontdekte Plan International met een bevraging. De organisatie lanceert een meldingsplatform in onder meer Brussel.

Ook 28 procent van de jongens tussen 15 en 24 jaar bleken al slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie. 77 procent van de jongeren bleek bovendien al getuige te zijn geweest van seksuele intimidatie. In totaal werden door onderzoeksbureau Dedicated in opdracht van Plan International tussen 10 e 20 september 700 jongeren bevraagd: 341 meisjes en 359 jongens.

1 op 5 meisjes was het slachtoffer van ongewenste aanrakingen, 82 procent werd nagefloten, 79 procent werd langdurig aangestaard, 62 procent kreeg opmerkingen over het uiterlijk en 59 procent werd overdreven flirterig benaderd. Afgelopen week bleek uit een ULB-onderzoek dat bijvoorbeeld Anneessens en Fontainas wijken in Brussel zijn waar vrouwen zich niet thuisvoelen.

Uit het onderzoek bleek tevens dat jongeren vaak niet weten waar ze met hun klachten hierover terechtkunnen.

Safer Cities

Om de situatie te verbeteren, rolt Plan International in Brussel, Antwerpen en Charleroi het Safer Cities-platform uit, dat ook al in steden als Delhi, Kampala, Melbourne en Lima werd gebruikt. Via dit platform kunnen gebruikers plaatsen aanduiden waar ze zich veilig of onveilig voelen, die ze vermijden of waar ze juist van houden.

“Alle informatie blijft anoniem”, legt Wouter Stes, beleidsmedewerker van Plan International België uit. “De getuigenissen en ervaringen zullen geanalyseerd worden en bijdragen aan een rapport over de ervaringen van jongeren – en van meisjes en jonge vrouwen in het bijzonder – rond seksuele intimidatie. Eenmaal de gegevens verzameld zijn, leggen we ze voor aan lokale overheden inhet Brussels Hoofdstedelijk Gewest en dienstverleners om zo te pleiten voor positieve oplossingen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , seksuele intimidatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni