Schaarbeek zou de gewestwegen op haar grondgebied het liefst zelf proper houden. De gemeente roept Net Brussel in een breedgedragen motie dan ook op het beheer over te dragen. "Het gebrek aan eenheid in het onderhoud van openbare ruimte schaadt de levenskwaliteit van onze burgers."
Schaarbeek wil gewestwegen opnieuw zelf schoonmaken
Lees ook: Een proper Brussel in zes stappen
Behalve PVDA (onthouding) namen alle partijen op de gemeenteraad van woensdag een motie aan. Die roept op om de afvalophaling en het onderhuid van de gewestwegen - een taak van Net Brussel - over te dragen aan de gemeenten. Dat moest in het kader van de zesde staatshervorming uit 2011 eigenlijk al gebeurd zijn, maar die bevoegdheidsoverdracht werd in de praktijk nog niet gerealiseerd.
Nooit lag er meer afval op de Schaarbeekse straten en pleinen dan in 2020. Om dat schoon te maken, vonden ongeveer 102.000 interventies plaats bovenop de dagelijkse veegrondes, het leegmaken van de openbare vuilnisbakken en het vrijmaken van de afvoerkanalen. Dat was een stijging met 20 procent ten opzichte van 2019. Bijna de helft van deze extra interventies is te wijten aan sluikstorters.
"Het systeem van bevoegdheidsverdeling tussen Net Brussel en de gemeenten werkt niet"
Schaarbeek houdt de zwarte zones bij waar afval, gros huisvuil en karton zich ophopen, en komt tot de conclusie dat die zich voornamelijk situeren op de gewestwegen zoals het Liedtsplein, de Haachtsesteenweg en de Lambermontlaan. Volgens de gemeente zijn er te veel verschillende entiteiten verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Brusselse openbare ruimte.
Dat werkt contraproductief, vindt ook schepen van Netheid Deborah Lorenzino (Défi). "Het systeem van verdeling van bevoegdheden tussen Net Brussel en de gemeenten werkt niet en heeft zijn grenzen bereikt. "Het gebrek aan eenheid op hetzelfde grondgebied is nadelig voor de levenskwaliteit. En iedereen heeft recht op optimaal onderhoud van openbare ruimten", aldus Lorenzino, die de motie schreef.
Warrige werf Liedtsplein
Ze verwijst naar de huidige werf aan het Liedtsplein. Zowel de MIVB, Net Brussel, Brussel Mobiliteit, de gemeente en de aannemer schuiven telkens de verantwoordelijkheid voor de schoonmaak van zich af. In tussentijd stapelt het afval zich op door een gebrek aan communicatie. "Het zijn de burgers die daar de dupe van zijn", aldus Lorenzino.
Schaarbeek eist nu dat, net als in 2012, het onderhoud van de openbare ruimte van het Gewest naar de gemeenten wordt overgeheveld. "Zo kan het systeem voor de vuilophaling van huishoudelijk afval evolueren naar een intelligente en efficiënt ophaalsysteem, dat vergelijkbaar is in andere steden", klinkt het. De gemeente vraagt dan ook wel een deel van de financiële middelen, het materiaal en personeel van Net Brussel te krijgen.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Brussel Net , onderhoud gewestwegen , deborah lorenzino