Negen mannen uit Schaarbeek vertellen wat liefde, romantiek en mannelijkheid voor hen betekenen. Het filmpje ‘Satijnenmannen’ wil zo stereotyperingen over mannen en vrouwen doorbreken. “Ik ben juist zacht als ik extreem zeker van mijn zaak ben.”
Schaarbeekse mannen: ‘Liefde is... allebei hetzelfde voelen’
In de aanloop naar Valentijn vertellen negen mannen van verschillende leeftijden wat het voor hen betekent om romantisch te zijn. Voor de jonge danser Bayan betekent romantiek dat twee personen er alles aan doen om telkens een stapje extra te zetten voor de ander. Theeverkoper Olivier omschrijft romantiek dan weer als de elektriciteit die in de lucht hangt. Voor commissaris Theo betekent het simpelweg dat twee personen hetzelfde voor elkaar voelen.
“Mannen willen graag gezien worden, al durven ze dat niet altijd te zeggen.”
In het filmpje 'Satijnenmannen', een initiatief van de gemeente Schaarbeek, geven de mannen antwoord op zes verschillende vragen, zoals 'wanneer voelde je je voor het laatst sexy?'. Over die vraag moeten de meesten wel even nadenken.
Ook dansen de mannen graag, al durven ze niet te zeggen dat ze er goed in zijn.
Op de vraag in welke situaties ze lief zijn, of zachtaardig reageren, lopen de antwoorden uiteen. Voor de één is dat op een moment dat hij zichzelf uit wil drukken, bij de ander is dat als hij ziet dat de iemand verdrietig is of een knuffel nodig heeft, een derde reageert juist zacht als hij heel zeker is van zijn zaak.
Hoe verschillend achtergrond, leeftijd en antwoorden ook zijn, liefdesbetuigingen tijdens Valentijn kunnen ze stuk voor stuk wel gebruiken. “Mannen willen graag gezien worden, misschien nog wel meer dan anderen,” zegt alleenstaande vader Coreille. “Al durven ze dat misschien niet altijd te zeggen.”
Tot internationale vrouwendag
Het filmpje ‘Satijnenmannen’ maakt onderdeel uit van de actie #1030stereotypes, waarin de gemeente Schaarbeek clichébeelden over mannen en vrouwen aan de kaak wil stellen via sociale media.
De actie gaat een dag voor Valentijn van start met het filmpje en eindigt op 8 maart: internationale vrouwendag. "We willen op ludieke en tegelijk serieuze wijze het gesprek aangaan over stereotypes," zegt initiatiefnemer Adelheid Byttebier, schepen voor Gelijke Kansen in Schaarbeek. "Dat zal niet alleen over mannen gaan; ook de zelfbewuste vrouw komt aan bod."
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Gender , stereotyperingen , feminisme
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.