Sekswerk wordt uit het strafrecht gehaald. Pooierschap blijft verboden. De commissie Justitie heeft hiervoor het licht op groen gezet. Utsopi, de organisatie die de belangen behartigt van sekswerkers, reageert tevreden.
Sekswerk niet langer illegaal: 'Nu grens trekken tussen uitbating en uitbuiting'
De wijziging maakt deel uit van een omvangrijke hervorming van het seksueel strafrecht door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).
Vandaag is vrijwillige prostitutie op zich niet verboden. Maar de organisatie ervan wél. Tegelijk wordt sekswerk al lang gedoogd.
Het nieuwe wetsontwerp, dat dinsdag in de Kamercommissie Justitie is goedgekeurd, wil prostitutie uit die grijze zone halen. Zo zal het niet langer verboden zijn voor een bordeeluitbater om een legale overeenkomst te sluiten met een sekswerker, “als die vrij en toestemmend handelt”.
Ook wie een andere overeenkomst aangaat met een sekswerker, riskeert geen vervolging meer. Sekswerkers zullen zo makkelijker leningen kunnen afsluiten, met een boekhouder werken of een bordeel huren.
Tegelijk worden, in samenspraak met het college van procureurs-generaal, mogelijke misbruiken bij prostitutie in de wet verduidelijkt. Pooierschap blijft verboden net als het maken van reclame voor prostitutie, het aanzetten tot prostitutie, of er een ‘abnormaal voordeel’ uit halen.
Volgens Van Quickenborne zal het zo makkelijker worden om op te treden tegen mensenhandel en seksuele uitbuiting.
'Eindelijk een statuut'
Bij VRT Laat reageren de organisaties die sekswerkers ondersteunen positief. Ze hopen dat prostituees eindelijk een wettelijk statuut kunnen krijgen. “Alles wat met sekswerk te maken had, wordt vandaag gecriminaliseerd,” zo zei Daan Bauwens van Utsopi. "Dat betekent dat de hele sector aan geen enkele regelgeving onderworpen kan worden, wat het heel moeilijk maakt om de grens te trekken tussen uitbating en uitbuiting." Dat zal nu dus kunnen veranderen.
Toestemming staat centraal
Met het wetsontwerp wordt ook de strijd tegen de seksuele misdrijven op een moderne leest geschoeid. Verkrachtingen zullen strenger bestraft worden en de seksuele misdrijven worden nauwkeuriger omschreven. Het vage “Aanranding van de eerbaarheid” wordt vervangen door het meer concrete “aantasting van de seksuele integriteit.” Toestemming, of het gebrek daaraan, vormt het centraal begrip in de wettekst. Ook misdrijven als voyeurisme worden beter gedefinieerd.
De tekst kreeg al voor Kerstmis een eerste keer groen licht in de commissie Justitie van de Kamer. Dinsdag volgde de goedkeuring na een tweede lezing. De meerderheid stemde voor, Vlaams Belang stemde tegen. N-VA en PVDA onthielden zich. Het parlement moet het wetsontwerp nog definitief goedkeuren in plenaire zitting.
Lees meer over: Samenleving , Justitie , Vincent Van Quickenborne , sekswerk , prostitutie , pooierschap , seksueel stafrecht