20160322 Mensen komen spontaan samen op het Beursplein aan de Beurs op 22 maart 2016 om de aanslagen in Maalbeek en Zaventem te herdenken herdenking 4

| Mensen komen spontaan samen op het Beursplein aan de Beurs op 22 maart 2016 om de aanslagen in Maalbeek en Zaventem te herdenken herdenking 4

Slachtoffers aanslagen 22 maart opgevangen in Oostende

© Belga
27/09/2019

De Koninklijke Villa in Oostende zal elf Belgische slachtoffers van de terroristische aanslagen van 22 maart 2016 opvangen. Ze krijgen er een jaar lang psychologische bijstand en opvolging door een Franse ploeg van Institut Horizons. Het is de bedoeling dat ook hulpverleners die bij de aanslagen ter plaatse waren in de toekomst begeleiding krijgen in Oostende.

Op 22 maart 2016 werd België getroffen door de terroristische aanslagen. In de weken en maanden na het drama zochten gewonde en getraumatiseerde slachtoffers naar medische en psychologische bijstand. De meeste slachtoffers zijn toen psychologisch begeleid.

"Maar op een bepaald moment zijn die mensen uitbehandeld", zegt Tom Decraecke, coördinator van de Koninklijke Villa. "Toch zitten die slachtoffers nog met een posttraumatisch stresssyndroom, en daarom hebben ze nood aan begeleiding, zoals in de Koninklijke Villa."

De Villa is een gezondheidscentrum en een zorghotel. Daar krijgen enkele slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek nu een jaar lang begeleiding door een ploeg van Institut Horizons. Deze ploeg werd in Frankrijk actief betrokken bij de opvang en begeleiding van de slachtoffers na de terroristische aanslagen in Parijs en Nice. De elf Belgische slachtoffers verbleven ondertussen al een week in de Villa en worden nog een jaar lang begeleid.

"Al in de eerste week is de groep volgens de begeleiders enorm opengebloeid", zegt Decraecke. "De eerste resultaten zijn dus veelbelovend." Op termijn wil de Villa hét kenniscentrum worden in Europa waar slachtoffers en hulpverleners van terreur op alle vlakken een intensieve begeleiding kunnen krijgen. "Naast rechtstreekse slachtoffers willen we ook hulpverleners die ter plaatse waren bij aanslagen helpen", vertelt Decraecke. Ondertussen is er een wachtlijst opgesteld voor begeleiding voor de komende jaren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , aanslagen Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni