de herdenkingsplechtigheid in metrostatrion Maalbeek op 22 maart 2021, precies 5 jaar na de aanslagen van 22 maart 2016

| de herdenkingsplechtigheid in metrostatrion Maalbeek op 22 maart 2021, precies 5 jaar na de aanslagen van 22 maart 2016;

Slachtoffervereniging Life4Brussels bekritiseert buddysysteem na aanslagen

ZM
© BRUZZ
15/09/2021

In een open brief aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bekritiseert Life4Brussels, de vereniging voor de slachtoffers na de terreuraanslagen in 2016, het buddysysteem dat voor de slachtoffers is opgesteld. 97 procent van tweehonderd erkende slachtoffers vindt dit systeem onnodig en wenst liever opgeleide specialisten.

Omdat vrijdag de Kamer van inbeschuldigingenstelling haar besluit zal nemen over het proces van de aanslagen van 22 maart 2016, blikt de slachtoffervereniging Life4Brussels terug op de begeleiding die de slachtoffers hebben ontvangen.

Twee coaches voor 800 slachtoffers

Ze uiten daarbij vooral kritiek op het buddysysteem dat België heeft opgesteld. Dat zou volgens Life4Brussels slechts uit twee coaches bestaan, een Franstalige en een Nederlandstalige, voor de bijna duizend slachtoffers van de aanslagen.

Bovendien stelt de vereniging zich vooral vragen bij de opleiding van die coaches, die niet de rol van advocaat, psycholoog of maatschappelijk werker spelen, maar een soort "buddy" zijn en bijvoorbeeld met de slachtoffers zou gaan wandelen.

'Deskundigen nodig, geen buddy's'

Life4Brussels, die 524 slachtoffers verenigt van wie de nationale solidariteitsstatus is erkend, heeft een rondvraag gedaan naar de behoeften van de slachtoffers en kreeg antwoord van 200 slachtoffers.

97 procent zegt geen buddy nodig te hebben en 97,5 procent vindt het belangrijker toegang te hebben tot opgeleide specialisten, zoals advocaten, psychologen en medische deskundigen.

Garantiefonds

98,5 procent van de slachtoffers vindt het ook belangrijker te investeren in de oprichting van een garantiefonds dan in de begeleiding door een coach. Hoewel zo’n garantiefonds door de parlementaire onderzoekscommissie van 22 maart was aangeraden, is het er nooit gekomen.

“Ons land is er niet in geslaagd op het terrorisme te reageren zoals het had moeten doen. Al veel te lang worden de behoeften van slachtoffers ontkend en wordt er niet geluisterd naar hun grieven, ook al worden zij gesteund door diverse nationale, Europese en internationale instanties”, aldus Life4Brussels.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni