'Smet ondergraaft positie Brusselse Vlamingen'
Gatz en Vander Taelen trekken fel van leer tegen minister Smet in een interview met De Morgen. Ze nemen het Smet kwalijk dat hij geen grootschalige capaciteitsuitbreiding wil in het Brussels onderwijs. "In Brussel is er op redelijk korte termijn nood aan 15.000 extra plaatsen in de scholen," zegt Gatz. "Vlaanderen moet daarvan 3.000 extra plaatsen creëren. Maar minister Smet wil daar niet van weten, omdat er dan te veel anderstaligen zouden instromen en de kwaliteit van het onderwijs dan in het gedrang zou komen. Smet voert een nieuwe schoolstrijd. Niet om de ziel van het kind maar om een communautair achterhoedegevecht, ten koste van de kinderen. Brussel staat voor een bevolkingsexplosie en de Vlaamse regering verzaakt aan haar verantwoordelijkheid."
De Brusselse verkozenen in het Vlaams parlement vrezen dat Nederlandstalige ouders binnenkort uit de boot vallen. "De nood is nu al hoog," zegt Vander Taelen. "Onze mailboxen raken overspoeld met berichten van bezorgde ouders. De hooghartigheid waarmee die alarmkreten genegeerd worden, is stuitend. Ik ken ouders aan wie gesuggereerd is om dan maar hun kind in het Franstalige net in te schrijven. Je moet niet verbaasd zijn dat die ouders ten einde raad verhuizen naar de Rand. Toen Antwerpen vorig jaar voor een soortgelijke uitdaging stond, heeft dezelfde minister Smet wel alles uit de kast gehaald om elk kind aan een schoolbank te helpen. Ik ben oprecht blij dat dat gelukt is, maar waarom mogen de Brusselse kinderen niet op dezelfde bekommernis rekenen? Het lobbywerk van de socialisten Patrick Janssens en Robert Voorhamme heeft uitstekend gerendeerd. Brussel mist zulke vooraanstaande pleitbezorgers. Is het dan een schande voor Vlaanderen om in zijn hoofdstad te investeren? Van een minister die hier zelf woont en werkt begrijp ik dat niet."
Dromen van klasjes vol witte middenklassekindjes
"Als het deze regering menens is dat ze jonge Vlaamse gezinnen in Brussel wil krijgen en houden, dan moet ze de noden in het onderwijs ernstig nemen," aldus nog Gatz. "Er is geen andere keus dan capaciteitsuitbreiding. Je kunt misschien dromen van klasjes vol witte Nederlandstalige middenklassekindjes, maar dat is helaas niet de realiteit van Brussel. Door niet te investeren jaag je nog meer Vlaamse gezinnen de stad uit."
Daarnaast dreigt ook de positie van het Nederlands in Brussel te verslechteren, zegt Vander Taelen. "Eigenlijk zegt Pascal Smet tegen de anderstalige jongeren in de stad: gaan jullie maar Frans leren, voor jullie is er geen plaats in het Nederlandstalig onderwijs. Daarmee haal je misschien nog wat applaus in Vlaanderen, maar dit staat haaks op de realiteit van Brussel als meertalige stad. Dit zal op termijn ook de positie van de Vlamingen in Brussel ondergraven. Als het Nederlands verder gemarginaliseerd wordt in de hoofdstad door desinvestering in het onderwijs, dan zal er vroeg of laat gemorreld worden aan de genereuze politieke rechten van Vlamingen in Brussel."
Vander Taelen hoopt dat tweetalig onderwijs op termijn de communautaire twisten kan overstijgen. "Het zou mooi zijn mocht het hier ooit vol meertalige jongeren lopen. Misschien komt het er ooit van, maar dan zal Vlaanderen zijn irreële angst voor het Frans moeten opgeven. Brussel is spectaculair aan het veranderen. Toen ik hier in de jaren zeventig kwam wonen, was dit een duf francofoon bourgeoisnest, nu is Brussel een internationale metropool, mét haar problemen. Het zou dom zijn mocht Vlaanderen die evolutie de rug toekeren. De verfransing is allang het probleem niet meer, jongens!"
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.