Schimmel, vocht en waterlekken. In een BRUZZ-reportage klagen bewoners de slechte staat van hun sociale woning aan, in onder meer Molenbeek, Brussel en Sint-Gillis. "Wij doen ons best", klinkt het bij de sociale huisvestingsmaatschappijen.
Sociale huisvestingsmaatschappijen: 'Wij doen ons best'
Voor de bewoners van de sociale woningen in de Jean Dubrucqlaan in Molenbeek is de maat vol. Ze kampen er met hardnekkige schimmel en vochtproblemen. De woningen zelf zijn in 1924 gebouwd en bevinden zich in een slechte staat.
"We weten dat er schimmel is, maar we kunnen daar weinig aan doen", klinkt het bij de voorzitter van Logement Molenbeekois Michel Eylenbosch. "Het zijn oude gebouwen, maar de bewoners moeten hun woningen goed onderhouden. Als ze dat goed kuisen, gaat die schimmel weg."
Plannen voor nieuwe woningen
Er zijn wel plannen om de situatie te verbeteren. Zo zullen de woningen worden afgebroken om er nieuwe woningen te bouwen. Alleen de art-decogevels zouden behouden worden. "In 2020 zullen we de gebouwen vrijmaken en een jaar later zouden de werken beginnen", aldus Eylenbosch.
"Ik kan niet iedereen zomaar verhuizen, omdat er een beetje schimmel is. Wij hebben al veel geïnvesteerd in gebouwen. Wij doen ons best."
'Niet genoeg geld'
Ook in de sociale woonblokken Les Brigitinnes kampen de bewoners met gelijkaardige problemen, waarvan de ouderdom van de gebouwen en de gebrekkige isolatie enkele van de oorzaken lijken te zijn. "Bovendien hebben wij afgelopen zomer twee maanden zonder gas gezeten", zegt een bewoonster.
Al zijn er ook hier plannen om de gebouwen te renoveren, laat socialehuisvestingsmaatschappij Brusselse Woningen aan BRUZZ weten. "Er is een budget voor de vervanging van de gasinstallaties, voor de vernieuwing van de elektriciteitsleidingen en voor de verbetering van de brandveiligheid", vertelt technisch directeur van Brusselse Woningen Philip Veevaete.
"We willen ook een budget voor de isolatie en de ventilatie van die gebouwen", zegt Veevaete. "Daarvoor hebben wij zeven miljoen euro nodig. Er is de wil om te renoveren, maar er is niet genoeg geld."
Schaarbeek
Vochtproblemen doen zich ook voor in de Lindestraat in Schaarbeek, vlakbij de Séverinstraat, waar twee jaar geleden een vrouw is omgekomen bij een brand in haar sociale woning. Er waren renovatieplannen, maar de socialehuisvestingsmaatschappij Schaarbeekse Haard zocht nog naar financiering.
Dat geld, meer dan zeven miljoen euro voor 48 woningen, is nu gevonden bij Beliris. Maar de werken zijn wel uitgesteld tot eind 2023. "Nog vijf jaar in een woning vol vocht en schimmel", reageren de bewoners in La Capitale.
Lees meer over: Samenleving , sociale woningen , huisvesting
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.