De vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) noemt de strengere drempelwaarden voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs van wie dronken achter het stuur zit een doekje voor het bloeden. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) maakte woensdag bekend dat de norm vanaf 1 juni wordt verlaagd van 1,5 promille naar 1,2 promille.
OVK vindt dat een zwak signaal en ijvert voor een nultolerantie in het verkeer.
"1,2 promille is ook veel te veel", zegt Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. "Rijbewijzen intrekken van bestuurders met zoveel promille zorgt niet voor sensibilisering. Het is onbegrijpelijk: Je geeft het signaal dat het tot 1,2 promille dus nog oké is om te drinken."
Volgens OVK is een nultolerantie voor alcohol achter het stuur de enige oplossing. "De persoonlijke vrijheid eindigt waar die van anderen begint", klinkt het bij Van Wonterghem. Ook het Vlaams Forum voor Verkeersveiligheid adviseerde in 2019 al een nullimiet voor alcohol in het verkeer in te voeren.
Veel Europese landen hanteren lagere normen dan België. Vanaf een alcoholgehalte van 0,5 promille krijg je in België een boete van 179 euro en een tijdelijk rijverbod van minimaal drie uur. Bij gevaarlijk rijgedrag kan het parket vanaf die norm ook het rijbewijs intrekken. Wie meer alcohol in zijn bloed heeft, riskeert gedagvaard te worden voor de politierechtbank en kan een geldboete krijgen tot 16.000 euro. In juni krijgen bestuurders met minder dan 1,2 promille, behalve een boete, nog steeds een tijdelijk rijverbod van minimaal zes uur.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.