Een dertigtal studenten bouwde vrijdag een 'kotendorp' van tenten en kartonnen dozen voor het rectoraat van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) om de prijsverhoging van de koten aan te kaarten. "Door de hoge huurprijzen heeft niet iedereen nog de kans om te studeren."
Studenten klagen prijsstijging VUB-koten aan
Aymara Polanco is een van de studenten die in een VUB-kot leeft. Daarvoor betaalt ze nu nog 321,70 euro per maand. Volgend jaar zal haar dat 371,80 euro kosten, maar liefst 50 euro meer.
"Mijn ouders hebben het niet breed, waardoor ik voornamelijk zelf mijn studies en dus ook mijn kot moet betalen," zegt Aymara. "Daarom doe ik nu al twee studentenjobs. Ik weet niet hoe ik nog eens 50 euro meer per maand zal moeten vinden volgend jaar. Hopelijk kan ik nog op kot gaan, want pendelen is voor mij geen optie, gezien ik twee uur onderweg ben."
"Ook voor internationale studenten is dit een probleem," zegt VUB-student Salsabiel Maatougui. Ze volgt de Engelstalige opleiding Social Sciences. "Veel van mijn studiegenoten zijn internationals en moeten dus sowieso op kot."
Hoge energieprijzen
Niet enkel de standaardkamers worden duurder. Voor een studio zullen studenten 454,50 euro moeten betalen in de plaats van 402,10 euro. De huurprijzen van tweepersoonsflats stijgen met bijna 100 euro van 482,50 naar 578 euro per maand.
De VUB benadrukt dat ze de huurprijs voor koten zo laag mogelijk probeert te houden. "Een huur van 371,8 per per maand is voor de Brusselse kotenmarkt nog steeds, relatief gezien, goedkoop," zegt VUB-woordvoerder Lies Feron. "Bij de VUB is de huurprijs van de koten inclusief kosten. De stijging van de huurprijs wordt veroorzaakt door inflatie en vooral door fors duurdere energie. De studentenraad zag ook geen andere oplossing en heeft de verhoging goedgekeurd."
Huurtoelage
Studenten die aan specifieke criteria voldoen kunnen een huurtoelage aanvragen. Die bedraagt 90 euro per maand voor een VUB-kamer en 100 euro voor studentenkamers op de privémarkt. "De huurtoelage die de VUB toekent aan studenten met financiële moeilijkheden is ondertussen wel gedaald," zegt Anna Milojkowic van Comac, de studentenbeweging van de PVDA die samen met Jongsocialisten de actie organiseerde. "In 2019 was dat nog 110 euro. Nu is die gedaald tot 90 euro voor een VUB-kamer, terwijl de huurprijs wel stijgt."
Volgens de VUB werd die beslissing in 2019 genomen omdat het aantal aanvragen voor huurtoelagen sterk gestegen was. "De toelage werd verminderd, zodat we alle studenten zouden kunnen helpen en er geen studenten uit de boot zouden vallen," zegt Feron.
"Studenten die aanvullend op de huurtoelage nog financiële noden hebben, kunnen bovendien beroep doen op verminderd studiegeld, een sociale toelage aanvragen of een renteloze VUB-lening verkrijgen. Voor acute noodsituaties kan ook de financiële ondersteuning van het Caroline Pauwels Noodfonds worden ingeroepen," voegt Feron daar nog aan toe.
Daarnaast is de VUB van plan om de komende maanden te onderzoeken hoe ze het huidige sociaal-financiële ondersteuningsbeleid voor kotstudenten kan uitbreiden of verfijnen. De demonstrerende studenten hopen dat dat snel gebeurt. "Studeren is een basisrecht. Door hoge huurprijzen, heeft niet iedereen nog de kans om te studeren," zegt Tonia Van Lommel van Jongsocialisten. "Met deze symbolische actie willen we duidelijk maken dat die prijsstijging grote gevolgen heeft."
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Onderwijs , studentenhuisvesting , huurprijzen koten , VUB
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.