Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) ontving zaterdag een honderdtal burgers om het te hebben over de toekomst van de media. Na debat en analyse weerhield het Burgerkabinet zo'n 40 beleidsvoorstellen die Gatz meekreeg als huiswerk.
Sven Gatz krijgt een pak huiswerk mee van burgerkabinet
Met de organisatie van dit Burgerkabinet Media wilde Gatz te weten komen hoe de burger graag geïnformeerd wordt en wat hij/zij daarbij belangrijk vindt. De volgende thema's kwamen aan bod: 'Fake news', 'Iedereen journalist' en 'Blik op de toekomst'.
Zaterdag discussieerden een honderdtal burgers in het Vlaams Parlement over de verschillende ideeën die uit een online burgerplatform kwamen. Na de debatten hield het kabinet 40 beleidsaanbevelingen over die werden doorgespeeld aan Gatz.
"Ik heb weer heel wat huiswerk meegekregen, maar het is prettig om dit soort huiswerk te krijgen. De burgers waren zeer enthousiast, en er waren ook veel jongeren bij. Dat deed me veel plezier", reageerde de minister na afloop.
'Nieuws is een basisbehoefte'
Volgens het burgerkabinet is informatie een basisbehoefte geworden en dus moet het ook vlot toegankelijk en goedkoop zijn. Er werd daarom geopperd voor een sociaal internettarief voor zwakkere bevolkingsgroepen.
Ook de inzet van professoren en andere experts moet blijven gestimuleerd worden om nieuws te kaderen, maar ook te objectiveren. Dat moet de verspreiding van 'fake news' tegengaan, maar zorgt ook voor diepte. De burgers pleitten er ook voor om meer burgerexperts aan het woord te laten.
Kwetsbare minderheden
De burgers hekelden ook dat er zo weinig aandacht is voor kwetsbare minderheden in de media, zoals mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. De media moeten toegankelijker zijn voor hen. Het burgerkabinet denkt dat mensen met een beperking zelf zouden moeten meedraaien in de productie.
De minister onthoudt het pleidooi om nieuws te benaderen vanuit het oogpunt van mensen met een beperking. "Ik wil zeker aankaarten bij de publieke omroep, dat men rekening houdt met deze bevolkingsgroep bij het maken van het nieuws."
Ik onthou vooral dat de mensen onze inspanningen appreciëren om meer mediawijsheid aan te leren bij de jeugd", zegt minister Gatz. "Alleen moet het nog meer geïntensiveerd worden, zowel via de eindtermen in het onderwijs, via de lerarenopleiding en via het Vlaamse Kenniscentrum voor Mediawijsheid."
Lees meer over: Samenleving , Sven Gatz , burgerkabinet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.