Vorig jaar hebben ongeveer 7.500 mensen zich ingeschreven voor een cursus Nederlands in het Huis van het Nederlands. Negen op de tien cursisten zijn Brusselaars. "Deze cijfers bevestigen de opmars van het Nederlands in Brussel," vindt Vlaams N-VA-parlementslid Annabel Tavernier, die de cijfers verzamelde.
Taalcursussen Nederlands populair bij Franstalige Brusselaars
In 2021 kreeg het Huis van het Nederlands 15.837 bezoekers over de vloer. Iets minder dan de helft daarvan schreef zich ook in voor een cursus NT2, Nederlands als tweede taal. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams parlementslid Annabel Tavernier opvroeg bij Vlaams minister voor Inburgering Bart Somers (Open VLD). In 2019, het laatste jaar voor corona, ging het nog om ruim 17.000 bezoekers en meer dan 10.000 inschrijvingen.
“Ondanks de coronacrisis zien we dat verhoudingsgewijs de taalcursussen Nederlands, net zoals de voorbije jaren, bij uitstek het populairst zijn onder Franstalige Brusselaars," stelt Tavernier. "Een positieve evolutie, die bevestigt dat het Nederlands aan een opmars bezig is in Brussel. Het is duidelijk dat de vele Vlaamse investeringen in het Vlaamse netwerk in Brussel zijn vruchten afwerpen."
Hoge uitval
Een derde van de ingeschreven cursisten heeft de Belgische nationaliteit en het Frans is de moedertaal van iets meer dan een kwart. Negen op de tien cursisten zijn Brusselaars. "Steeds meer Franstalige Brusselaars lijken te beseffen dat een goede kennis van het Nederlands hun positie op de arbeidsmarkt versterkt," aldus Tavernier.
"Maar het Franstalig onderwijs moet nog meer doen: te veel Brusselaars studeren af zonder een basiskennis van de meest gesproken taal in dit land, ook rond Brussel. Dat moet nu eindelijk eens echt aangepakt worden," vindt Tavernier. Ongeveer de helft van de cursisten had geen job, tien procent studeerde nog en iets meer dan een derde was actief als zelfstandige of werknemer.
In 2019 slaagde ongeveer de helft van de cursisten. De slaagcijfers in 2021 lijken in de goede richting te gaan: ongeveer 60 procent van de cursisten was geslaagd voor de module waarop ze waren ingeschreven. 25 procent haakte in de loop van de module af.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , huis van het nederlands , Nederlands voor anderstaligen , taalles , NT2 , Nederlands leren , nederlandse les , Annabel Tavernier