| De vlag van de trans*gemeenschap verschilt licht van de traditionele regenboogvlag van de bredere holebi- en transbeweging.

Transgendercollectief organiseert alternatieve Pride

TD
© BRUZZ
25/04/2019

Op 4 mei gaat in Brussel de eerste 'Trans*March' door, een alternatieve Pride voor en door transgenders. Het Brusselse collectief Transemble wil meer aandacht voor de rechten van transpersonen in België. "De samenleving raakt gepolariseerder en transpersonen zijn daar vaak het slachtoffer van."

Neen, het collectief Transemble is niet tegen de grote Belgian Pride die dit jaar op 18 mei plaatsvindt. Het collectief wil wel een alternatieve Pride op poten zetten om meer aandacht te vragen voor de rechten en levensomstandigheden van transpersonen. Op zaterdag vier mei trekt de eerste Pride voor transpersonen, een transpride, door de Brusselse straten, in navolging van eerdere marsen in Brighton, Keulen en Parijs.

Barlok

"Want ook al staat België zeer ver op het vlak van transrechten, toch is de veiligheid van transpersonen niet gegarandeerd," zegt Quinn, een lid van het collectief. "Transpersonen zijn oververtegenwoordigd in werkloosheidsstatistieken, in zelfmoordstatistieken en zelfs in moordstatistieken."

Om extra aandacht te eisen voor de specifieke leefomstandigheden van transpersonen in Brussel en België, organiseert het collectief een eigen, alternatieve Pride. "We krijgen geen subsidies, we staan erg op onze onafhankelijkheid," zegt Quinn.

Daarom organiseerde het meertalige, Brusselse Transemble een benefietweek in de alternatieve culturele plek Barlok aan het kanaal. En daarom sluit het collectief zich ook niet aan bij de 'grote' Pride, die gesteund wordt door holebi-federaties als het Vlaamse çavaria, het Brusselse Rainbow House en het Waalse Arc-en-Ciel.

transpride route

| De route van de eerste Brusselse transpride

Tegen kapitalisme, tegen polarisering

"Het was erg fijn om in Barlok een veilige plek te creëren," zegt Quinn. "Dat willen we ook verder zetten met deze Transpride. We zijn niet tégen de grote Pride, maar we hebben wel kritiek op de manier waarop die nu wordt georganiseerd."

"De strijd voor transrechten is onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen racisme, kapitalisme en discriminatie in het algemeen. En de grote Pride wordt nu gesteund en gefinancierd door grote bedrijven en politieke partijen die net racisme aanwakkeren en polarisering versterken. Transpersonen zijn daar te vaak het slachtoffer van," zegt Quinn.

De eerste Transpride vertrekt op zaterdag 4 mei om 16 uur aan het Jo Cox-plein, vlak bij het Rainbow House op de Kolenmarkt. De mars gaat in een lus langs de Zuidstraat naar het Sint-Katelijneplein en dan via de Kleerkoperstraat terug naar het Jo Cox-plein. Later verzamelen de betogers in de pop-upbar Mothers & Daughters, die dan pas geopend is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , transrechten , Pride , transpride , transemble , lgbt , LGBTQIA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni