De dwangsommen die transportplatform Uber riskeert, kunnen oplopen tot een plafond van 1 miljoen euro. De dwangsommen bedragen 10.000 euro per partij en vastgestelde inbreuk. Tegelijkertijd blijkt uit het vonnis van de Brusselse rechtbank van Koophandel dat er nog enige onduidelijkheid is of Uber X een taxidienst of een limodienst is.
Uber riskeert dwangsommen tot 1 miljoen euro
Lees ook: Uber lanceert taxi’s voor tieners
Het vonnis van de stakingsrechter bevestigt een eerdere beslissing die in september 2015 uitgesproken werd en waarbij UberPop verboden werd als taxidienst. Dat verbod kwam er omdat de chauffeurs niet over een taxilicentie en dus een lichtbak op het dak beschikten. De rechter bepaalt nu dat eender welke dienst die betaalde ritten aanbiedt, hieronder valt.
"Het bevel tot staking is aldus geenszins beperkt tot een welbepaalde dienst. Het bevel kan in tegendeel van toepassing zijn op eender welke dienst van Uber, van zodra het een taxidienst betreft."
Toch is er nog enige onduidelijkheid over het feit of Uber X een taxidienst of een limodienst is. Voor de limodiensten gelden namelijk andere licenties.
"Of Uber X al dan niet een taxidienst verleent, dan wel een dienst inzake verhuur van een voertuig met chauffeur, is een interpretatie die in het kader van de uitvoering van het vonnis enkel de dwangsommenrechter toekomt", klinkt het.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Uber , Taxisector , sociaal statuut
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.