Na de witloofteelt, de kermiscultuur en de speculoos staat nu ook de Ukkelse 'Fanfare des Chasseurs de Prinkères' in de lijst van Brussels immaterieel cultureel erfgoed. De fanfare heeft een traditie die teruggaat tot de negentiende eeuw. In de lijst is de fanfare “een nieuw element dat typerend is voor de Brusselse Zwanzeur-spirit”, aldus Erfgoed Brussel.
Ukkelse fanfare erkend als immaterieel cultureel erfgoed
De fanfare verwijst naar de prinkheer, meikever in het Brussels dialect, en de Prinkherenjagers. Die verenigden zich elk jaar in de maand mei om vanuit de Marollen en de Havenwijk in een stoet richting Sint-Job in Ukkel te trekken. De bedoeling was om op meikevers te jagen. Dat insect werd als schadelijk gezien voor de landbouw, maar de optocht die voorafging door een fanfare in kostuum, ging niet alleen over de meikever. Het was vooral ook een feestgelegenheid.
In de negentiende eeuw was deze Brusselse volkstraditie goed ingeburgerd, maar na de Eerste Wereldoorlog was ze al verdwenen. Dat gebeurde volgens Erfgoed Brussel wellicht niet alleen door de oorlogsschade en de toenemende verstedelijking, maar misschien ook door de ontwikkeling van synthetische insecticiden. Voor en na de Tweede Wereldoorlog werden enkele pogingen ondernomen om de traditie nieuw leven in te blazen.
Dat mislukte in 1935 en 1957, maar lukte in 1970 met de vereniging van de Bergspelers. Ook die groep hield uiteindelijk op met bestaan. In 2014 werd de huidige 'Fanfare des Chasseurs de Prinkères' opgericht. De groep verzamelt verschillende amateurmuzikanten, die drie zondagen per maand in Het Huys repeteren, om de traditie levend te houden.
Kostuum
Tijdens hun optredens zijn de muzikanten gekleed als de oorspronkelijke groep, met een zwarte bolhoed, een witte broek en een flesgroen poloshirt. Ook het repertoire van de groep is gebaseerd op voornamelijk Brusselse folklore. Al enkele jaren neemt de fanfare ook deel aan de Sint-Verhaegenstoet.
Sinds deze zomer is de 'Fanfare des Chasseurs de Prinkères' opgenomen in de Brusselse inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Lees meer over: Ukkel , Samenleving , fanfare , immaterieel erfgoed
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.