| Het hoofdkantoor van Unia aan de Koningsstraat in Brussel.

Unia opende vorig jaar meer dossiers over arbeidsdiscriminatie

© Belga
31/05/2018
Updated: 14/06/2018 11.11u

Unia heeft vorig jaar 2.017 dossiers geopend over situaties waarin mensen zich gediscrimineerd voelden. Dat is een stijging van 6 procent tegenover 2016. Deze trend doet zich ook voor in Brussel, waar het merendeel van de dossiers omwille van arbeidsdiscriminatie geopend wordt. "Het illustreert dat de arbeidsmarkt nog te vaak focust op traditionele profielen en zo de ongelijkheden uit de samenleving kopieert."

Over de hele linie steeg het aantal geopende dossiers bij Unia met 6 procent, blijkt uit het jaarrapport dat de organisatie op donderdag voorstelde. De sterkste stijging vond plaats in het domein Arbeid en Werkgelegenheid, waar Unia 572 dossiers opende. Dat is een stijging met 13,5 procent tegenover 2016. In het Brussels Gewest werden in dit domein 182 dossiers geopend in 2017.

'Arbeidswereld blijft draaien rond standaardprofiel'

In Brussel gaan de meeste van die dossiers over zogenaamde 'raciale' criteria (28 procent), gevolgd door het criterium geloof (19 procent) en handicap (18 procent). Volgens Unia-directrice Els Keytsman blijft werkgelegenheid het domein waarvoor Unia het meest wordt gecontacteerd.

"Als we afgaan op deze cijfers, blijkt duidelijk dat de spanningen binnen onze samenleving ook hun weg vinden naar de werkvloer of de toegang tot werk," zegt Keytsman. "Onze centrale boodschap is: net zoals de samenleving, blijft de arbeidswereld draaien rond een standaardprofiel."

"Als je buiten dat profiel valt, is het risico op discriminatie, pesterijen of uitsluiting groter. Je vindt makkelijker een goede job als je in de juiste leeftijdscategorie - met name 25-45 jaar - valt, je blank bent en een goede gezondheid hebt. Is dat niet het geval? Dan moet je je bewijzen en krijg je tegelijkertijd meer af te rekenen met discriminaties," benadrukt Keytsman.

'Lokale besturen moeten het goede voorbeeld geven'

Unia constateerde in 2017 een aanzienlijke stijging van het aantal dossiers over gezondheidstoestand. "Dat criterium staat op de vierde plaats, gelijk met geloof en levensbeschouwing. Ook dit is veelzeggend," zegt de directrice.

"We krijgen steeds meer meldingen voor vijandig of vernederend gedrag, of zelfs ontslag na een legitieme vraag om redelijke aanpassingen of na periodes van afwezigheid wegens ziekte."

Zelf trekt Unia niet veel naar de rechtbank. "Dat zit niet in ons DNA," zegt Bram Sebrechts, woordvoerder van Unia, aan BRUZZ. "Wij geloven in bemiddelen en onderhandelen met mensen. Dat gaat vaak sneller en kost minder. Alleen als dat vastloopt of als het een flagrante en gewelddadige overtreding van de wet betreft, nemen we gerechtelijke stappen."

Omdat er binnenkort verkiezingen aankomen, vraagt Unia aan de Belgische gemeenten om een voorbeeldrol op te nemen. "De lokale besturen zijn ook werkgevers. Zij moeten ervoor zorgen dat hun personeel de diversiteit van de burgers vertegenwoordigt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Unia , arbeidsdiscriminatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni