Jongeren met mondmasker in het middelbaar onderwijs

Universiteiten en hogescholen schakelen naar code rood

VGS
25/10/2020

Na de bekendmaking van de nieuwe Brusselse maatregelen ontstond verwarring over het hoger onderwijs in Brussel. Moeten alle hogescholen en universiteiten nu overschakelen op afstandsonderwijs, of niet? In theorie is dat niet de bevoegdheid van de Brusselse regering. In de praktijk schakelen zowel de Nederlandstalige als de Franstalige hogescholen en universiteiten in Brussel over op code rood.

De Brusselse crisiscel belegde zaterdag een persconferentie over de strenge maatregelen die ingaan vanaf maandag. Het hoger onderwijs moet dan volledig op afstandsonderwijs overschakelen, klonk het onder meer. Directeur van de Eramushogeschool Brussel Ann Brusseel kaartte de onduidelijkheid zondag aan via Twitter. “VRT NWS meldt strengere maatregelen voor hoger onderwijs in Brussel niet, De Standaard en De Morgen wel. Van de overheid nog niets vernomen”. Ook BRUZZ meldde dat hogescholen en universiteiten zouden omschakelen op afstandsonderwijs.

Afstandsonderwijs of niet?

Onderwijs is geen bevoegdheid van de Brusselse regering, maar wel van de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap. De Franstalige Gemeenschap besloot vrijdag al dat het Franstalig hoger onderwijs vanaf maandag zou overschakelen naar code rood. Voor alle Franstalige hogescholen en universiteiten in Brussel is de situatie dus duidelijk: afstandsonderwijs is de nieuwe norm.

Voor het Nederlandstalig onderwijs was er minder duidelijkheid: de Vlaamse Gemeenschap kondigde geen nieuwe maatregelen aan. Blijft het Nederlandstalig onderwijs in Brussel dan wel fysieke lessen organiseren? In de praktijk blijkt dat nu alle Nederlandstalige hogescholen en universiteiten net als de Franstalige evenknieën zullen overschakelijk naar code rood en dus afstandsonderwijs.

VUB en KU Leuven

De VUB besliste woensdag al dat het vanaf maandag 26 oktober zou overschakelen naar code rood en dus voltijds, digitaal afstandsonderwijs zal aanbieden. De KU Leuven liet zaterdag na de persconferentie weten dat ook de KU Leuven-campussen in Brussel vanaf maandag overschakelen naar code rood.

Erasmus en Odisee

De Erasmushogeschool volgt de richtlijnen van code rood al op. Dat herhaalt de directeur van de Erasmushogeschool Brussel in haar tweet (zie boven). Er geldt een maximumcapaciteit van 10% op de campus. Alleen activiteiten waarvoor aanwezigheid op de campus nodig is, gaan nog door. Praktijklessen gaan dus door, maar worden in tijd gespreid.

De Odisee-hogeschool besliste zondag dat haar campussen vanaf maandag 9 november - meteen na de herfstvakantie - naar code rood gaan. Dat betekent dat al het onderwijs vanaf die datum vanop afstand zal verlopen, behalve praktijklessen, praktijkexamens en labo-oefeningen. "We kunnen niet anders meer, als je de coronacijfers bekijkt," zegt Philippe Van Hellemont, voorzitter van het directiecomité.

Ook de eerstejaars thuis

Code rood vanaf maandag 9 november betekent dat ook eerstejaars bij Odisee vanaf dan weer zullen overschakelen naar afstandsonderwijs, na de herfstvakantie. "Uiteraard vinden we dat in het bijzonder voor hen jammer", aldus Hellemont, "maar gelukkig kunnen zij wel nog terecht op de campussen voor hun praktijklessen en praktijkexamens."

Ook de rustige studieplekken van de dienst studentenvoorzieningen voor kwetsbare studenten, blijven toegankelijk op alle campussen.

Momenteel zit de Odisee-hogeschool nog in code oranje. "Dat betekent dat er al strenge maatregelen gelden en we willen die nog één week aanhouden, tot aan de herfstvakantie, om de overgang naar code rood voor te bereiden. Maar sowieso vinden vanaf maandag al meer en meer theoretische vakken online plaats, richting 9 november."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , afstandsonderwijs , Hogescholen , universiteiten , Nederlandstalig onderwijs in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni