Vaccinatiecentrum Heizel sluit: 'Lokale initiatieven zijn sleutel'

GR
© BRUZZ
09/08/2021
Updated: 09/08/2021 17.14u

In het vaccinatiecentrum aan de Heizel worden vandaag de laatste coronaprikken uitgedeeld. Het is het eerste van tien Brusselse centra dat de deuren sluit. Tegen eind augustus gaan er nog vijf dicht. De GGC wil volop inzetten op lokale initiatieven om de vaccinatiegraad te verhogen. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor vertrouwenspersonen binnen de soms moeilijk bereikbare geloofsgemeenschappen.

In mei bereikte het aantal vaccinaties in het centrum aan de Heizel een piek. Dan werd een recordaantal van 3.800 prikken op een dag genoteerd. Maar dat getal ligt nog ver onder de maximumcapaciteit van 5.000 spuitjes per dag.

Geloof in het geloof

De laatste maanden was er geen opvallende daling merkbaar in het aantal mensen die kwamen opdagen voor een coronaprik. Gemiddeld komen er per dag nog zo'n 2.400 mensen langs. En toch gaan tegen het einde van de maand zes van de tien Brusselse vaccinatiecentra dicht. De Heizel is het eerste centrum dat sluit. De centra in Vorst, Pacheco, Sint-Pieters-Woluwe en Molenbeek zetten hun activiteiten wel verder.

“We zitten in verschillende vaccinatiecentra onder de capaciteit te werken. Het aanbod overstijgt vaak de vraag. Dat is niet alleen financieel niet langer interessant, maar ook inefficiënt. Daarom hebben we beslist om binnen onze strategie nog meer te kijken naar lokale initiatieven,” zegt woordvoerster van de GGC, Fatima Boudjaoui.

"Pastoors en imams kunnen heel wat onzin over coronavaccins mee de wereld uit helpen"

Fatima Boudjaoui, woordvoerster GGC

Een voorbeeld daarvan zijn de vacci-bussen die ter plaatse vaccineren in verschillende gemeenten. “Die zijn een groot succes. In Elsene kwamen op twee dagen tijd al eens 112 mensen langs en gisteren werden in Molenbeek op één dag tijd 138 mensen beschermd tegen het coronavirus,” vertelt Boudjaoui. Opvallend is dat de vacci-bus opgesteld stond in een Evangelische kerk in de Liverpoolstraat.

“Vertrouwenspersonen binnen geloofsgemeenschappen kunnen helpen om mensen te overtuigen om zich te laten inenten. Want er doet nog altijd veel fake news de ronde over de coronavaccins. Pastoors en imams kunnen heel wat onzin mee de wereld uit helpen. Ze spelen een sleutelrol om iedereen mee op de vaccinatietrein te krijgen.”

Regionale druk?

Eind september wil de GGC uitkomen op een volledige vaccinatiegraad van 70 procent. Om dat te bereiken is er nog heel wat werk aan de winkel. Op dit moment hebben 64 procent van de volwassen Brusselaars één prik gekregen en is 58 procent volledig beschermd. Bij de oudere generatie liggen die percentages wel gevoelig hoger.

Maar in sommige gemeenten is de situatie alarmerend. Zo is in Molenbeek amper 36 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. “En toch zijn we ervan overtuigd dat het plafond van 70 procent in september doorbroken kan worden. Want naast de vacci-bussen staan er nog andere projecten in de steigers om de vaccinatiegraad op te krikken.”

En dat zal nodig zijn. Zeker omdat er vanuit Vlaanderen druk wordt uitgeoefend om in september ook regionaal te kunnen versoepelen als de situatie in Brussel er niet op verbetert. Al liet viroloog Marc Van Ranst wel al verstaan dat het nog te vroeg is om daar al plannen voor te smeden.

“Dat zijn beslissingen die op politiek niveau genomen moeten worden. Wij gaan er nu alles aan doen om zo snel mogelijk de kaap van 70 procent volledig gevaccineerden te ronden,” aldus Boudjaoui nog.

Journalist Godfried Roelant legt uit welke lokale initiatieven er zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Gezondheid , Fatima Boudjaoui , GGC , sluiting vaccinatiecentrum Heizel , vaccinatiestrategie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni