Op het Schumanplein in de Europese wijk in Brussel heeft een honderdtal vakbondsmilitanten en andere sympathisanten actie gevoerd voor meer rechten voor platformwerkers. Dat zijn bijvoorbeeld de fietskoeriers van Uber Eats en Deliveroo.
Vakbonden betogen voor meer rechten voor fietskoeriers
Volgens de vakbonden maken bedrijven zoals Uber en Deliveroo misbruik van gaten in de wetgeving om grote winsten te kunnen boeken door hun werknemers als zelfstandigen te laten werken. In werkelijkheid gaat het echter om schijnzelfstandigheid, zeggen de bonden. Ze eisen een beter statuut.
"Als ze ziek worden, hebben ze geen recht op een ziekteverzekering. Vaak stuurt een algoritme hen aan, maar dat is heel ontransparant. Als ze drie slechte ratings krijgen, worden ze soms van het platform gegooid", somt Erik Maes van de socialistische transportbond BTB de problemen op waarmee de koeriers volgens hem te maken krijgen.
De bonden hopen dat de Europese Commissie een duidelijk juridisch kader in het leven roept voor de platformwerkers. "Nu doet elke lidstaat maar wat. Het moet duidelijk zijn. We zijn niet tegen zelfstandigheid, maar in dit geval gaat het duidelijk om werknemers", aldus Maes.
De bonden eisen onder meer hogere lonen, betaalde wachttijden, een eerlijk sanctioneringsbeleid en een dekking voor arbeidsongevallen en ziekte. Ook het sociaal overleg kan beter, stipt Maes aan.
Miranda Ulens, nummer twee van de socialistische vakbond, kwam de actie steunen. "De platformwerkers werken in slechte omstandigheden en kloppen veel uren zonder erkenning of sociale bescherming", klaagde ze aan. "Er ontbreekt een juridisch kader."
Ulens en andere vertegenwoordigers van de platformwerkers werden tijdens de actie ontvangen op het kabinet van Europees commissaris Nicolas Schmit.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , PLATFORMECONOMIE , waardig werk , Uber Eats , Deliveroo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.