Valentijn nadert, en zo ook het moment waarop je ondanks eerdere afspraken toch een cadeautje blijkt nodig te hebben. Misschien zeg je het wel met bloemen? Weet dan dat zelfs je voorkeur daarin communautair bepaald is.
| Een ruiker voor Valentijn: de ene bloem is de andere niet.
In Wallonië leunt de stijl dicht aan bij de Franse stijl, terwijl dat in Vlaanderen minder of helemaal niet zo is. “Brussel is als multiculturele stad een mix van verschillende stijlen,” zegt Nele Ost. Zij behoort samen met haar vader Daniël Ost tot de wereldtop van de bloemenkunst, en mag onder meer het Belgische hof opfleuren.
“Als ik de winkel van Sint-Niklaas vergelijk met die van Brussel, dan is de samenstelling van de boeketten zeker anders,” zegt ze. “Franstaligen willen combinaties met felle keuren en abstract grote en tropische bloemen. En vooral: het mag allemaal wat weidser en losser zitten. Walen gaan voor het effect: een boeket moet groots en tonend zijn. Voor Vlamingen en Nederlanders mogen die bloemen nog dicht zijn, om zo optimaal van het boeket te genieten.”
Marktkramer Stefan Van Driessche beaamt dat voor een stuk. “Hoe zuidelijker, hoe meer open de bloemen mogen staan.” Elk weekend staat hij op het Voorplein van Sint-Gillis, maar hij heeft ook vijftien jaar bloemen naar Frankrijk uitgevoerd. “Vooral daar gaat men volop voor open bloemen.
Bloemen die we hier de maandag inlaadden, werden in Zuid-Frankrijk pas het weekend daarop verkocht. Een boeket moet daar op z’n mooist zijn als je het afgeeft. In Wallonië en Brussel zie je dat wat minder. In het algemeen worden in België eerder gesloten bloemen verkocht. Maar als ik hier op de markt Fransen, Zuid-Amerikanen of Marokkanen langs zie komen, dan kijken zij ongelovig. Zij willen open bloemen.”
Volgens Ost speelden die regionale verschillen vroeger nog meer mee. “Maar de laatste jaren is dat door Pinterest en andere sociale media minder merkbaar,” zegt ze. “De invloed van het Amerikaanse, met een voorkeur voor dromerige, zoete combinaties met bijvoorbeeld veel pioenrozen, is niet gering. Dat is wat jammer, want het leidt tot eenheidsworst. Al zie ik dat Vlamingen daar meer door beïnvloed worden dan Franstaligen. Die laatste lopen wat achter, en blijven gaan voor het klassiek rijkelijke, het bombastische, en dus bloemen die open staan.”
De regionale verschillen blijven met andere woorden bestaan. Of zoals Van Driessche het zegt: “Sociale media of niet, een gesloten bloem krijg je in Frankrijk niet verkocht.”
Blijft ten slotte de vraag welke smaak er op het koningshuis heerst: de Vlaamse of de Waalse? “Ik kan daar niet veel over zeggen,” lacht hofleverancier Ost. “Maar de koningin is een stijlvolle dame, met een mooie smaak.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , bloemen , valentijn
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.