Eenzaamheid en sociaal isolement zijn vaak onderschatte problemen in grootsteden. VGC-collegeleden Pascal Smet (one.brussels/vooruit) en Elke Van den Brandt (Groen) slaan daarom de handen in elkaar en maken samen 200.000 euro vrij voor vier vernieuwende projecten die zulke problemen in Brussel moeten aanpakken.
VGC maakt 200.000 euro vrij voor initiatieven tegen eenzaamheid
Eerder deze maand werd in een van de appartementsgebouwen van de Lakense Haard, gelegen aan de Antwerpsesteenweg, nog het lichaam gevonden van een man die al minstens een jaar dood in zijn flat lag. De schrijnende situatie schokte de hele buurt. Niettemin wees de uitpuilende brievenbus van de man duidelijk op een probleem, maar niemand greep in.
Met de nieuwe initiatieven wil de VGC dat taboe rond eenzaamheid doorbreken en Brusselaars samenbrengen in verbindende projecten. Over twee jaar krijgen de vier projecten daar samen 200.000 euro voor.
“Ode aan de eenzaamheid” van vzw Avansa Citizenne is een van de acties die kan rekenen op een deel van het subsidiegeld. Het heeft als doel alledaagse ideeën over eenzaamheid in vraag stellen met een reeks sociaal-culturele activiteiten voor Brusselaars. “Art for you(th)” van vzw Globe Aroma focust zich dan weer specifiek op de doelgroep van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die in Brussel toekomen. Hun opvang beperkt zich vaak tot bed, bad en brood, maar Globe Aroma wil nu ook een activiteiten- en ontmoetingsaanbod voorzien voor deze jongeren.
Voor oudere Brusselaars is er dan weer ‘Vier het Leven’ van vzw Cultuurkuur, een vrijwilligersorganisatie die theater-, concert-, film- en museumbezoeken organiseert voor ouderen. ‘Vier het Leven’ bestaat al sinds 2019, maar komt nu ook voor het eerst naar Brussel.
Tot slot kan ook “Circus Moves” van vzw Zonder Handen op een deel van het overheidsgeld rekenen. Dat initiatief richt zich op vrijetijdsbesteding voor families met een migratieachtergrond of een familielid met een handicap en wil dit meer bespreekbaar maken.
Stuk minder
Hoewel 200.000 euro niet weinig is, valt wel op dat het een stuk minder is dan wat vorig jaar werd vrijgemaakt in de strijd tegen armoede. Toen hoestte de VGC 500.000 euro op om kwetsbare Brusselaars uit hun isolement te halen.
Hogeschool Odisee kreeg als partner toen 119.000 euro ter beschikking voor anderhalf jaar onderzoek naar de problematiek.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Pascal Smet , Elke Van den Brandt , eenzaamheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.