Vier mobiele camera's in Etterbeek betrappen je op weggooien sigarettenpeuk

GR, RVE
© BRUZZ
23/01/2020
Updated: 23/01/2020 18.14u
Ook in:
en nl

In Etterbeek wordt sinds deze maand gebruik gemaakt van vier mobiele intelligente camera’s in de strijd tegen het weggooien van sigarettenpeuken op straat. Zij maken video-opnames van de overtreding en die worden meteen doorgestuurd naar een medewerker van de netheidsdienst. Die stelt vervolgens een GAS-boete op die samen met de beelden in de mailbox van de dader belandt.

Een sigarettenpeuk op de grond gooien is snel gebeurd, maar wel verboden. De kans dat je er in Etterbeek nog ongestraft mee wegkomt, is weer wat kleiner geworden. De gemeente heeft vier mobiele intelligente camera’s laten installeren die mensen op heterdaad moeten betrappen op sluikstorten of het achterlaten van hun peuken in het openbaar. Dat staat te lezen in de krant La Dernière Heure en wordt aan onze redactie bevestigd door een medewerker van het kabinet van burgemeester Vincent De Wolf (MR).

Boete tussen 50 en 350 euro

Het systeem werkt met twee camera’s, waarvan er een de inbreuk in beeld brengt en de andere een ruim kader filmt. Op die manier wordt het bijvoorbeeld mogelijk om bij een persoon die een peuk uit het raam van zijn auto gooit, meteen ook de nummerplaat te filmen.

Een capsule van de beelden wordt dan doorgestuurd naar een medewerker van de netheidsdienst. Die maakt vervolgens op basis van de herkende kentekenplaat een GAS-boete op die samen met de video-opnames in de mailbox van de overtreder terecht komt. Het bedrag van de boete schommelt tussen de 50 en 350 euro.

Vijf à tien personen per dag tegen de lamp

Het Rinsdelleplein is de eerste locatie waar het systeem werd opgestart. Etterbeek telt op dit moment vier slimme camera’s, maar dat aantal zal oplopen wanneer het systeem wordt uitgebreid naar de rest van de gemeente. Sinds de start van het project worden gemiddeld tussen de vijf à tien personen per dag betrapt. Het systeem wordt nu drie maanden lang getest en zal na een positieve evaluatie definitief worden ingevoerd.

Opvallend is dat de werking bijna geheel automatisch verloopt. Er is geen extra personeel nodig om de beelden voortdurend te bekijken. De nieuwe opsporingsmethode wil in de eerste plaats kleine overtredingen aanpakken, maar kan ook dienen om grotere inbreuken tegen te gaan.

“Bij ernstige vergrijpen worden de beelden doorgestuurd naar de politie die dan een zwaardere sanctie kan opleggen. Zowel bij de netheidsdienst als bij de politie gebeurt de verwerking van de beelden met respect voor de privacy van de betrokkene”, zegt burgemeester Vincent De Wolf (MR).

Bekijk in onderstaand filmpje wat de Etterbekenaren zelf van de maatregel vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , slimme camera's , Vincent De Wolf , sigarettenpeuken , sluikstorten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni