De raad van bestuur van het Brusselse waterbedrijf Vivaqua vraagt dat de waterprijs in de hoofdstad in 2022 met 15 procent stijgt. Die prijsstijging moet er komen omdat tussen 2014 en 2019 de waterprijs in het Brussels gewest niet werd geïndexeerd. Vivaqua dient het voorstel in bij Brugel, de onafhankelijke regulator bevoegd voor het vastleggen van de tarieven in het Brusselse gewest.
Vivaqua vraagt dat waterprijs in Brussel met 15 procent stijgt
Het tariefvoorstel van Vivaqua wordt omschreven als een inhaalbeweging van de bevriezing van de indexering van 2014 tot 2019. Door die beslissing steeg de prijs tussen 2014 en 2021 met slechts 3 procent in het Brusselse Gewest, terwijl de gemiddelde prijsstijging voor water in het land 16,5 procent bedroeg in dezelfde periode.
Die historische achterstand heeft nog een ander gevolg. De inkomsten dekken niet de kosten en dus moest Vivaqua leningen aangaan om te investeren. In 2020 bedroeg de totale schuld van Vivaqua 877 miljoen euro.
Het voorstel dat de raad van bestuur zal voorleggen, is een eenmalige verhoging van 15 procent in 2022 en leidt tot een inhaalbeweging. Een voorbeeld : de jaarlijkse factuur van een huishouden van 2 personen met een verbruik van 70 m³ per jaar zal gaan van 260 euro per jaar naar 299 euro per jaar voor een volledig jaar. De kwetsbare huishoudens worden wel beschermd dankzij het akkoord van de Brusselse regering om vanaf 2022 een sociale tegemoetkoming te financieren.
Vivaqua benadrukt nog dat indien Brugel akkoord gaat met het voorstel, de waterprijs in het Brussels gewest ook in de toekomst de laagste van het land blijft.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , vivaqua , waterprijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.