| (archiefbeeld) De Vlaamse Sociale Bescherming geeft recht op extra zorg voor gehandicapten of zwaar zorgbehoevenden

Vlaamse Sociale Bescherming breidt in 2022 verder uit

© Belga
01/10/2021

Vanaf 1 januari 2022 vallen ook de revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg onder de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB), zeg maar de laag Vlaamse sociale zekerheid bovenop de federale sociale zekerheid. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). De aankondiging komt er precies twintig jaar na de oprichting van de Vlaamse Zorgverzekering, de eerste bouwsteen van de Vlaamse Sociale Bescherming.

De Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) komt boven op de klassieke federale sociale zekerheid en geeft voor een relatief klein bedrag – 54 euro per jaar – indien nodig recht op extra zorg voor gehandicapten of zwaar zorgbehoevenden. In Vlaanderen is de verzekering verplicht, in Brussel is ze vrijwillig.

Haar oorsprong vindt de VSB in de laatste staatshervorming, toen allerlei bevoegdheden rond zorg en gezondheid werden overgedragen naar de deelstaten. De Vlaamse regering beslist om die bevoegdheden onder te brengen in het systeem van de Vlaamse Sociale Bescherming. Het mocht geen 'Vlaamse sociale zekerheid' heten, maar het VSB is wel een soort Vlaamse laag bovenop de federale sociale zekerheid. Het systeem wordt gefinancierd via de jaarlijkse zorgpremie en voorziet onder meer in maandelijkse zorgbudgetten bijvoorbeeld voor zwaar zorgbehoevenden, of voor ouderen met een zorgnood.

Omdat het niet mogelijk was om meteen in 2019 alles in het VSB-systeem onder te brengen, werd gekozen voor een gefaseerde aanpak. Zo werden eerst de zorgbudgetten, de residentiële ouderenzorg en de mobiliteitshulpmiddelen erin ondergebracht. Op 1 januari 2022 komen daar dus de revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg bij.

"Voor de mensen verandert er op het eerste gezicht weinig", zegt minister Beke. "In plaats van het ziekenfonds zal de zorgkas hun dossiers behandelen. Door stelselmatig sectoren toe te voegen aan de Vlaamse Sociale Bescherming werken we verder aan een meer eengemaakte, transparante en dus ook meer rechtvaardige financiering met minder administratieve lasten".

In juli 2021 bleek de Vlaamse Sociale Bescherming in Brussel nog op een historisch dieptepunt te zitten. Met 42.556 leden waren er opnieuw minder Brusselaars aangesloten bij de VSB dan vroeger.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni