Doorheen de jaren zijn er al verschillende guerilla-initiatieven geweest om vrouwen meer zichtbaar te maken in de Brusselse straten. In 2019 paste de Brusselse vereniging 'Vrouwen De Straat Op' een aantal namen van metro-stations aan.

“Patrimonium betekent de erfenis van vaders, of wat van vaders komt,” aldus het voorstel voor resolutie dat zeven parlementsleden uit de minderheid en meerderheid op vrijdag voorleggen. Met matrimoniumdagen willen de indieners een licht werpen op het erfgoed dat vrouwen in het Gewest hebben achtergelaten.

De indieners, met onder andere Nicole Nketo Bomele (Défi), Bianca Debaets (CD&V) en Fouad Ahidar (one.brussels), willen de populariteit van dagen zoals Open Monumentdag aangrijpen om het “van vrouwen overgeërfde materiële of immateriële goederen van artistieke, historische, architecturale, stedenbouwkundige of sociale aard,” in de kijker te zetten.

Dit zou overigens geen unicum zijn voor het Gewest. Want de vzw ’t Eilandje organiseerde in 2019 al eens twee matrimoniumdagen. Tijdens die twee dagen werden conferenties, genderneutrale wandelingen en bezoeken georganiseerd om symbolische plaatsen te ontdekken die door onze vrouwelijke voorouders zijn nagelaten en om het stedelijke landschap in zijn feministische dimensie te beschouwen. Er werd toen ook een blik geworpen op het feministische erfgoed in de stad: zoals de Marguerite Yourcenardoorgang, het Calico-project en ‘la Poudrière’.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , brusselse vrouwen , Bianca Debaets , Fouad Ahidar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni