Schoonmaak- en bewakingspersoneel heeft maandag in het teken van de nationale stakingsdag het Vrijheidsplein in Brussel omgedoopt tot het "plein voor vrijheid van onderhandeling". De vakbonden klagen hiermee de beperkte loonopslag van 0,4 procent bovenop de index aan.
Vrijheidsplein in Brussel wordt omgedoopt tot 'plein voor vrijheid van onderhandeling'
Enkele tientallen vakbondsleden en personen uit de schoonmaak- en bewakingssector palmden maandag het Vrijheidsplein in met een groot spandoek met het opschrift: "Plein voor de vrijheid van onderhandeling". De vakbonden klagen tijdens deze nationale stakingsdag aan dat de werkgevers het willen houden op een maximale loonsverhoging van 0,4 procent bovenop de index. "Beschamend", "schandalig" of nog "een belediging" stond er te lezen op enkele pamfletten van de actievoerders.
"Je moet naar alle cijfers van de pandemie kijken. Er zijn de besmettingscijfers, maar er zijn ook de cijfers van de dividenden die in deze periode zijn uitgekeerd. Net als die van de lonen van de CEO's van grote bedrijven. Beide gaan fors omhoog. En de regering wil de loonsverhogingen de komende twee jaar beperken tot maximaal 0,4 procent? Dit is minachting voor al diegenen die het land elke dag doen draaien", vindt Nic Görtz, ACV-vakbondssecretaris voor de bewakingssector.
De vakbonden eisen op deze nationale stakingsdag dat er een wijziging komt van de wet van 1996 om zo reële salarisverhogingen mogelijk te maken. Daarnaast vragen ze nog een verbetering van de eindeloopbaanregelingen, vooral bij bedrijven in herstructurering, en een verhoging van de minimumlonen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Vrijheidsplein , stakingsdag 29 maart