Verschillende onderzoeksteams, waaronder een van de Vrije Universiteit Brussel, krijgen 3 miljoen euro aan Europese steun voor hun onderzoek naar zelfhelende robots. Dankzij het zelfreparatiemechanisme van dit nieuwe soort robots kunnen complexe en dure reparaties tot het verleden behoren," zegt VUB-professor Bram Vanderborght.
VUB leidt Europees onderzoek naar zelfhelende robots
Binnenkort zullen robots niet alleen in fabrieken en laboratoria te vinden zijn, maar zullen ze ons ook helpen in onze directe omgeving. Zij zullen ons helpen in het huishouden om onze werklast te verminderen en om ons leven veiliger te maken. Die robots zijn vaak gemaakt van fragiele materialen, om opperste flexibiliteit te garanderen.
Maar dat betekent ook dat ze extra kwetsbaar zijn voor mankementen of ongevallen. En de reparaties voor zulke robots zijn erg duur. Om de kosten te drukken en de efficiëntie van zulke slimme, 'zachte' robots te verhogen, is meer wetenschappelijk onderzoek nodig, onder meer naar zelfhelend materiaal. En Europa steunt dat onderzoek.
Het grote Europese project wordt geleid door de Vrije Universiteit Brussel. Er doen ook onderzoekers mee van de universiteit van Cambridge, de ESPCI-Paris, het Zwitserse onderzoeksinstituut Empa en het Nederlandse Suprapolix.
"Het doet ons uiteraard veel plezier dat we aan de volgende generatie robots kunnen werken. De afgelopen jaren hebben we al de eerste stappen gezet door zelfhelend materiaal voor robots te creëren. We willen dit onderzoek verderzetten en we willen er vooral voor zorgen dat de robots die in onze werkomgeving worden gebruikt veiliger, maar ook duurzamer zijn. Dankzij het zelfreparatiemechanisme van dit nieuwe soort robots kunnen complexe en dure reparaties tot het verleden behoren," zegt VUB-professor Bram Vanderborght.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.