Onderzoeker van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) krijgen de leiding over een Europees onderzoek naar nieuwe ontstekingsremmers, die minder neveneffecten moeten hebben op lange termijn. De VUB krijgt er 1,7 miljoen euro voor.
VUB-onderzoekers leiden Europese zoektocht naar nieuwe ontstekingsremmers
Toxicoloog professor Mathieu Vinken en chemicus Steven Ballet van de VUB zullen de komende vier jaar samen met een team van internationale wetenschappers uit Spanje en Zwitserland onderzoek doen naar innovatieve alternatieve ontstekingsremmers.
De bestaande ontstekingsremmers zoals aspirine of Ibuprofen zijn dan wel vertrouwde huismerken geworden, ze kunnen bij langdurig gebruik ernstige neveneffecten hebben. Vooral in het spijsverteringsstelsel en de lever. Niet iedereen krijgt bijwerkingen, maar toch is voorzichtigheid belangrijk.
Daarom rijkt de Europese Unie nu 3,5 miljoen euro uit aan onderzoekers om alternatieven te onderzoeken. Dat internationale wetenschapsteam zal geleid worden door VUB-onderzoekers, die daarvoor 1,7 miljoen euro krijgen.
"We hopen over vier jaar belangrijke stappen voorwaarts gezet te hebben en performantere ontstekingsremmers ontwikkeld te hebben. Het zijn per slot van rekening veelgebruikte medicijnen die in zowat elk medicijnenkastje terug te vinden zijn," zegt professor Vinken.
Lees meer over: Brussel , Wetenschap , VUB , onderzoek , Europese Unie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.