De Vrije Universiteit Brussel start een nieuw "Grenswijs" beleid op om seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen studenten tegen te gaan. Vanaf midden oktober begint de universiteit met een sensibiliseringscampagne, maar donderdag kunnen de studenten op de jaarlijkse kick-off al leren waar ze de grens moeten trekken.
VUB start nieuw beleid tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
Het nieuwe beleid van de VUB is afgestemd op het vlaggensysteem van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa. Deze methode helpt om seksueel grensoverschrijdend gedrag in te schatten, er gepast op te reageren en dergelijk gedrag in de toekomst in te perken. Medewerkers, bestuurders en vertrouwenspersonen van studentenverenigingen zullen het gebruiken als leidraad.
Op de infostand van het meldpunt seksueel grensoverschrijdend gedrag worden gadgets uitgedeeld met als slogan "No Way. Hier trekken wij de grens". Die grens is voor elke persoon anders en daarom wil de VUB een cultuur creëren waarin thema's als seksualiteit, grenzen stellen en toestemming vragen gangbaar en bespreekbaar zijn.
"We moeten onze studenten de ruimte en kansen geven om met grenzen van intimiteit, lichamelijkheid en relaties te leren omgaan, als onderdeel van de ontwikkelingsfase die ze als jongvolwassene doormaken. Maar wat in élk intiem, seksueel contact tussen studenten absoluut aanwezig moet zijn is toestemming," zegt VUB-rector Jan Danckaert.
Cooldownzones en stewards
De sensibiliseringscampagne haalt op meerdere momenten verschillende thema's aan. Op de feestlocaties zullen cooldownzones ingericht worden en zijn er stewards, in de vorm van vrijwillige studenten, die eerste hulp kunnen bieden. De studentenverenigingen volgen dit jaar een nieuw doopkader dat alle vormen van ongewenst gedrag tijdens schachtenactiviteiten moet voorkomen.
"Een studentenvereniging kan een sterk sociaal steunsysteem zijn voor studenten. Dat gevoel van sociale verbondenheid is een belangrijke factor in het welzijn van studenten; ze putten er veerkracht uit,” zegt Sofie De Smet, afdelingshoofd Studentenzaken aan de VUB. “Maar een andere randvoorwaarde van dat goed voelen is dan natuurlijk ook dat ze onbezorgd en veilig aan doopactiviteiten kunnen deelnemen, mochten studenten dat wensen. Het nieuwe VUB-doopkader zet daar maximaal op in."
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Onderwijs , VUB , grensoverschrijdend gedrag , grenswijs