Studenten en bezoekers op de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel wandelen voortaan binnen in een openluchtmuseum. Het Humanistische Sculpturenpark werd vrijdag officieel ingehuldigd met een permanente en tijdelijke collectie. Tegelijkertijd werd ook de Living Campus Walk, een levend laboratorium rond biodiversiteit, voor geopend verklaard.
VUB verrijkt campus Etterbeek met openluchtmuseum en biodiversiteitswandeling
Het Humanistisch Sculpturenpark werd doorheen de jaren opgebouwd met beeldhouwwerken die zorgvuldig geselecteerd werden door professor en curator Willem Elias. Zijn soms rebelse keuze voor kunst in de openbare ruimte van de campus leidt na vele jaren tot een uniek openluchtmuseum. Het VUB-cultuurhuis Pilar zorgde voor een tijdelijke collectie van beeldhouwwerken van jonge Belgische kunstenaars. Die gaan twee jaar lang in dialoog met de permanente collectie.
Voor geestelijke vader Elias ademt het Sculpturenpark de humanistische waarden van de VUB uit: "De studenten leven in de wereld van de wetenschap en de poging tot objectiviteit en nauwkeurigheid. Daarnaast heb je de absurditeit en stomheid, maar tussenin is een schemerzone die de kunstenaar invult. Ze geven het idee van een alternatief dat de wetenschap niet biedt en dan kom je tot humanistische thema's," vertelt Elias.
Tussen de beeldhouwwerken herbergen de groene zones de Living Campus Walk, een ontdekkingstocht langs de fauna en flora die groeit en bloeit op de campus. De wandeling toont aan hoe stedelijke biodiversiteit tot stand komt en hoe onze planeet leefbaar kan blijven in een extremer klimaat. Maar er zijn ook enkele echte ontdekkingen zoals orchideeënsoorten die achter gebouw M bloeien of sequoia's, de grootste bomen ter wereld, die geplant werden op de campus zonder dat iemand het ooit heeft geweten.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , VUB