Welzijnszorg lanceert een campagne die focust op het effect van armoede op de onderwijsloopbaan van kinderen. “1 op 5 kinderen loopt school in de buitenbaan”, klinkt het, al is dat in Brussel 1 op 4.
Welzijnszorg: ‘Kwart kinderen op de schoolbanken in armoede’
Samen Tegen Armoede is de jaarlijkse campagne van de Vlaamse organisatie Welzijnszorg. Dit jaar wil die het effect van armoede op de onderwijsloopbaan van kinderen in beeld brengen onder de noemer ‘Een op vijf kinderen loopt school in de buitenbaan’. Want in België groeit een op vijf kinderen op in armoede, zegt Welzijnszorg op basis van cijfers van Eurostat.
“In Brussel zit zelfs een op vier kinderen op de schoolbank met een achtergrond van armoede”, zegt directeur van Welzijnszorg Koen Trappeniers aan BRUZZ. “Zij starten in de buitenbaan met heel wat achterstand in hun schoolloopbaan.”
Schoolachterstand
Gemiddeld heeft 28 procent van alle Brusselse leerlingen in het secundair onderwijs een achterstand van minstens twee jaar, zegt Welzijnszorg. “Wij schrokken daarvan. Dat zijn heel confronterende cijfers, die ver boven het Vlaamse gemiddelde liggen”, aldus Trappeniers. “Deels heeft dat te maken met de interculturele context van Brussel en fenomenen die je kan linken aan armoede binnen een grootstad.”
Al zijn er grote verschillen tussen de gemeenten. In Sint-Pieters-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde heeft ongeveer 5 procent van de leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs een schoolachterstand van twee jaar. In Sint-Joost-ten-Node loopt dat op tot 24 procent van de leerlingen van de eerste graad.
Buitenbaan
Welzijnszorg trapt de campagne af in het Maria-Boodschaplyceum in Brussel, waar leerlingen hindernissen moeten nemen aan de schoolpoort, om dan via ‘de buitenbaan’ naar de klas te gaan. In Vlaanderen en Brussel zullen 230 scholen zulke symbolische hindernissen aan de schoolpoorten plaatsen.
“Wij willen vooral een pleidooi houden voor een gelijkekansenonderwijs. Onderwijs kan armoede niet oplossen, het kan er wel voor zorgen dat de armoedekloof minder effect heeft op de schoolloopbaan van kinderen”, aldus de directeur van Welzijnszorg.
Kosten beperken
Als scholen een kostenbewust beleid voeren, is dat een stap in de goede richting, klinkt het advies. “Dat betekent nadenken over alle kosten en facturen die je ouders laat betalen. Een maximumfactuur is één element, maar je kan bijvoorbeeld ook een solidariteitsfonds oprichten voor jongeren die het wat moeilijker hebben.”
Voor Welzijnszorg moeten scholen zich ook inbedden in de buurt. “Daarvan zien we in Brussel heel fijne voorbeelden”, vertelt Trappeniers. “Het gaat om brede scholen waar de drempel veel lager ligt, waar ouders zich welkom voelen, zodat ze kunnen deelnemen aan het schoolleven en supporteren voor de schoolloopbaan van hun kind.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , kinderarmoede , welzijnszorg , kinderen , Jongeren , armoede , school
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.